Korrupt határőrök

Román határőrök csúszópénzért engedték át Magyarországra a körözött vagy érvénytelen iratokkal utazókat Arad térségében. A megvesztegetésből származó összeget megosztották magyar kollégáikkal, akik ilyenkor szemérmesen elfordították a fejüket – állítja az Adevarul című bukaresti lap.

Munkatársunktól
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gond nélkül közlekedhetnek a román–magyar határon a körözött bűnözők is, ha lefizetik a határőröknek járó sarcot. Azok segítenek ebben, akiknek az lenne a feladatuk, hogy távol tartsák őket, állítja a bukaresti Adevarul című lap. Két megvesztegetett határőrt és három „szállítót” májusban vett őrizetbe a román korrupció elleni igazgatóság.
Az ügy részleteit három fedésben dolgozó, aradi nyomozó derítette ki idén nyáron. Ügyfélnek, azaz súlyos bűncselekmények miatt körözés alatt álló, és sürgősen nyugatra tartó bűnözőknek adták ki magukat és felvették a kapcsolatot a „szállítókkal”, azaz a vesztegető sofőrökkel. Száz-négyszáz euró közötti összegért az álcázott nyomozók több ízben is átlépték a határt Nagylaknál, Gyula–Varsándnál és a Battonya–Tornya (Turnu) átkelőnél. A sofőrök mindannyiszor a rendőrök szeme láttára adták át a csúszópénzt a román határőröknek. Az egyik fedett nyomozó elmondta: a később letartóztatott szállító, Marius M. elmagyarázta neki, hogy érvénytelen személyazonosító okmány esetén 50 euró jár a román és 50 a magyar határrendésznek. Elmesélte azt is, hogy a magyarok rendkívül óvatosak, ki se bújnak a kuckójukból, hogy ellenőrizzék az utazókat. A románok veszik el a kenőpénzt és később megosztják velük.
Az egyik fedett rendőr ki is próbálta a módszert, június 17-én száz euróért lejárt személyivel Nagylaknál lépte át a román határt, irataira rá sem pillantottak. A szállító Szegedig vitte. Július 1-jén két nyomozó tette meg az utat hasonló feltételek mellett, ezúttal Magyarországról Romániába, a román határőr a szemük láttára tette zsebre a csúszópénzt. Körözött személynek a taksa legalább négyszáz euró, derült ki M. elmondásából, akit a már beépült rendőr egy alkalommal arra kért, hozza Magyarországra egyik, a román rendőrség által keresett ismerősét. Ekkor magyarázta el a „szállító”, inkább kétszer fordul, de egyszerre két körözött emberrel nem próbálkozik. Elmondása szerint ez alkalommal Nagylaknál kivitte az egyiket Romániából, a másikat pedig Varsándnál léptette be. A harmadik beépült rendőr ellenőrizte az információt, és körözött bűnözőnek adta ki magát. Az eredmény: négyszáz euróért Nagylaknál gond nélkül beléphetett Magyarországra. Ehhez csak annyi kellett, hogy a szállító beszéljen néhány szót az egyik román rendőrrel. A közvetítő azzal búcsúzott a határőrtől, hogy rövidesen visszajön, beszéde van vele meg az egyik kollégájával. Hogy mennyire bizalmas üzletről van szó, bizonyítja, hogy július 7-én két fedett nyomozó lejárt iratokkal jelentkezett átkelésre Toronynál, de visszafordították őket. Egy nappal később – akkor már a szállítóval – néhány perc alatt átjutottak Magyarországra.
A bukaresti lap állításaira vonatkozóan a magyar rendőrség tegnap hivatalos tájékoztatást kért román partnerétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.