Középpontban a férfi kajak négyes

2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még csak október végét írunk, de már megkezdődött a következő, 2011-es kajak-kenus idény. Amelyben már minden az olimpiáról szól. Jövőre ugyanis a szegedi világbajnokságon már londoni kvalifikációt lehet, azaz kell szerezni. A szövetség vezetői ezért szükségét érezték, hogy sajtóbeszélgetésen tájékoztatást adjanak a legfontosabb feladatokról.
Örömmel hallottuk, hogy a magyar válogatott felkészülését végre állandó orvosi háttér biztosítja, hogy a téli alapozás során a versenyzők az erőfejlesztéshez immár a legmodernebb eszközöket is igénybe vehetik, hogy nemcsak Szegeden, hanem Szolnokon, Vácott és a Velencei-tónál is infrastrukturális beruházások vannak tervben, illetve már folyamatban; ám közérdeklődésre inkább az tart számot, a válogatott milyen összetételben és célkitűzéssel vág neki a következő két évnek.
Mivel átalakult az olimpiai program, érdemes rögzíteni, mely versenyszámokban lehet Londonban érmeket szerezni. Férfi kajakban K–1, K–2 és K–4 1000, K–1 és K–2 200 m, női kajakban, K–1, K–2 és K–4 500, K–1 200 m, kenuban C–1 és C–2 1000, C–1 200 m. Rövid fejszámolás után adódik, elméletileg férfi kajakban 10, női kajakban 8, kenuban pedig 4 a maximális létszám, ám csak kenuban van enynyi kvóta, férfi kajakban legfeljebb 8, női kajakban pedig 6 helyet szerezhet egy-egy ország. Ebből az is következik, ezen két szakágban legalább két embernek nem csupán lehetőség, hanem kényszer a duplázás. Ami a hölgyeknél aligha jelent gondot, hiszen az idei vb-n a négy olimpiai számot öt versenyző oldotta meg. Férfi kajakban az ötszázas futamok kiesésével már bonyolultabb a helyzet; egyrészt, mert kétszázon pillanatnyilag egy olyan emberünk sincs, akit egyértelműen éremesélyesként jelölhetnénk meg, nemhogy aki egyesben és párosban is indulna, ezer méteren pedig óriási a konkurencia. Logikusnak tűnik, ami egyébként az érintetteknek sincs ellenére, hogy két olimpiai bajnok klasszisunk, Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos a kettes és a négyes hajóba is beüljön. Erre azért mutatkozik lehetőség, mert az egyes és a kettes, illetve a négyes döntőjét külön napon rendezik meg Londonban.
Ám ez csak 2012-ben jöhet szóba. Jövőre a kvótaszerzés a legfontosabb feladat, márpedig noha a kvóta nem személyre szól, csak személyre szólóan lehet megszerezni. Ha tehát például Kammerer két egységgel is kvalifikálná magát, az csak egy kvótát jelent. Jól be kell osztani az erőket. Éppen ezért azon kajakosok, akik ezer méteren számításba jöhetnek, november végén közösen elutaznak Törökországba, edzőtáborba, hogy több felállást tesztelve kialakítsák a legideálisabbat.
A mérce továbbra is magasan van. A szövetség vezetői hat érmet remélnek, amit a nők önmagukban nem tudnak teljesíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.