Laborc Sándor ma bíróság elé áll

Swendt Pál
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma meghallgatja a Fővárosi Bíróság Laborc Sándort, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját abban a személyiségi jogi perben, amelyet a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. indított a biztonsági céget valótlan vádakkal feljelentő tábornok ellen. Az UD jogi képviselője, Futó Barnabás ügyvéd által benyújtott kereset szerint Laborc a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vezetőjeként olyan tartalmú feljelentést tett a cég ellen, amellyel megsértette a zrt. mint jogi személy személyiségi jogait és ellehetetlenítette a működésüket. A felperes azt is kifogásolta, hogy az akkori főigazgató a sajtó nyilvánossága előtt az UD elleni nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntető határozatot követően olyan tartalmú nyilatkozatokat tett, amellyel azt a látszatot keltette, mintha a cég bizonyíthatóan elkövette volna a feljelentésében foglaltakat. Az UD keresetében a jogsértés megállapítását, az attól való eltiltást, elégtétel adását és kétmillió forint kártérítés megfizetését kérte. Laborc jogi képviselője arra hivatkozva indítványozta a kereset elutasítását, hogy az valótlan állításokat tartalmaz.
Emlékezetes: az UD Zrt. ellen Laborc 2008. szeptember 10-én lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést, amelynek nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda a cég telephelyén is házkutatást tartott, s szervereket, adathordozókat foglaltak le, majd magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen. 2009 nyarán bűncselekmények hiányában megszüntették a nyomozást, ami ellen Laborc sikertelenül tett panaszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.