Leáldozóban az ukránosítás

Borisz Kolesznyikov ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Viktor Janukovics államfő ötéves mandátumának lejártáig állami státust kap az orosz nyelv, és bevezetik a kettős állampolgárság intézményét is. A miniszteri kabinet egyik legbefolyásosabb tagja minderről szombaton Jaltában a hagyományos stratégiai gazdasági fórum szünetében beszélt újságíróknak.

Székely Gergely
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Ungvár)

A parlament elé terjesztett nyelvtörvénnyel kapcsolatosan Kolesznyikov, aki egyben a Régiók Pártja egyik főszponzora, az ország leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov legközelebbi barátja is, kifejtette: ahhoz, hogy az ukrán nyelv és az ukrán nyelvű szépirodalmi kiadványok elfoglalhassák méltó helyüket, külön marketingprogram kidolgozására és több milliárd dolláros befektetésre van szükség. Szerinte a körülmények alakultak úgy, hogy az orosz nyelvű irodalom került fölénybe, de ezen nem lehet oly módon változtatni, hogy szüntelenül kongatjuk a vészharangot, azt kiabálva, minden elveszett. Az ilyesféle demagógiának véget kell vetni, és komolyan hozzá kell látni egy olyan program megvalósításához, amely népszerűvé teszi az ukrán nyelvet és irodalmat.
Ezzel együtt kifejtette azt a meggyőződését is, hogy Janukovics mindent elkövet választási kampányában tett ígéretei teljesítéséért, így az orosz nyelv állami státusáért is, szerinte ugyanis az elfogadás előtt álló nyelvtörvény, amely a nemzeti kisebbségek nyelvével együtt regionális státust ad az orosz nyelvnek is, csak átmeneti állapot, a jelenlegi helyzetet tükröző kompromisszum, s nem a végső megoldás. Arra a kérdésre pedig, hogy az elnök ígérete vonatkozik-e a kettős állampolgárság elfogadására is, azt válaszolta, hogy ez a kérdés ma nem tartozik a legfontosabb kérdésék közé, de ő személy szerint nem lát ebben semmiféle demokráciaellenességet. Ha a parlament elfogadja, nagyon is jó lesz, hiszen ilyen törvénye a világ számos országának van. A kérdés valójában csak az, ki hol fizeti majd az adóját – szögezte le Kolesznyikov.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.