Lecsaptak a nigériai gyerekrablókra

Hírösszefoglaló
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páncélozott harcjárművekben száz katona és speciálisan képzett rendőr gördült ki csütörtökön a nigériai Aba városából, hogy kiszabadítsák azt a 16 gyermeket, akit néhány napja egy különbuszból raboltak el helyi banditák – jelentette a dpa. A német hírügynökség beszámolója szerint az emberrablók a településhez közeli Ogwe-Asa erdőben tartották fogva a fiatalokat. Jonathan Johnson, Abia szövetségi állam rendőrparancsnoka kijelentette: „Az elrabolt gyermekek viszszanyerték szabadságukat.” Az akcióban senki nem sérült meg.
A gyerekek foglyul ejtése nagy felháborodást váltott ki Nigériában. Goodluck Jonathan államfő elítélte a történteket, kegyetlen és embertelen akciónak minősítve azt. A túszejtők hétfőn tartóztattak fel egy iskolabuszt, és ragadták el a gyermekeket, akik közül a legfiatalabbak háromévesek voltak. Az emberrablók elvették a sofőr, egy tanár és néhány iskolás gyerek mobiltelefonját, majd a túszokat elhurcolták. Előbb 150 ezer amerikai dollár váltságdíjat követeltek szabadon engedésükért, majd ezt az összeget 2600 dollárra csökkentették.
Abia állam Nigéria délkeleti részén, a Niger folyó deltája közelében található. A terület az afrikai kontinens legnagyobb olaj- és gázipari központja, ahol gyakoriak az emberrablások, évente több száz hasonló bűncselekményről érkezik jelentés. Az áldozatokat általában a váltságdíj kifizetése után sértetlenül szabadon engedik a felfegyverzett kormányellenes és bűnözői csoportok. A külföldi cégek alkalmazottjaik védelmére évente több millió dollárt költenek. A múlt héten három francia és egy thaiföldi olajipari munkást raboltak el, ők máig fogságban vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.