Legfőbb ügyész kilenc évre választva

Munkatársunktól
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi hat helyett kilenc évre választaná meg az Országgyűlés a legfőbb ügyészt azon törvénymódosító javaslat szerint, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nyújtott be szombaton. A vádhatóság első emberét a határozatlan időre kinevezett ügyészek közül választanák. Az indoklás rámutat: azért lenne az alkotmánybírókhoz hasonlóan kilenc év a megbízatás, mert az ügyészségnek az Alkotmánybíróság által is hangsúlyozott függetlensége így még inkább kifejezést nyerhet, a szervezeten belülről választással pedig korlátozható a külső politikai befolyás lehetősége. A KIM bevezetné, hogy a megbízatási idő letelte és a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a jogköreit mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép.
Ugyancsak szombaton nyújtották be azt a törvénytervezetet, amely alapján januártól társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a törvények, a kormányrendeletek, a miniszteri rendeletek tervezeteit, azok indokolásával együtt.
Az Országgyűlésben ma lesz a zárószavazása a határon túli osztálykirándulásokról és az iskolai nemzeti összetartozás napja idei bevezetéséről szóló javaslatnak. Az emléknap a trianoni diktátumról szóló iskolai megemlékezések mellett a Kárpát-medencei magyar testvériskolai és diákközösségi kapcsolatok elmélyítését segíti. Felkéri a kabinetet, készítsen országos programot, melynek révén az anyaországi fiatalok állami támogatással legalább egyszer eljuthatnának a szomszédos országok magyar lakta területeire. (Interjú a 4. oldalon)
Várhatóan ma döntenek több honvédelmi javaslatról, köztük három olyan beszámolóról, amely Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról szóló kormányhatározatok módosítását ismerteti.

Véleményezhető az alkotmány. Az állampolgárok tegnap óta az alkotmany.postr.hu internetes címen egyénileg is elmondhatják véleményüket a készülő új alkotmányról – közölte tegnap Szájer József (Fidesz). Az alkotmány előkészítésében segítő társadalmi bizottság tagja rámutatott: összesen hét témában (közpénzügyek, alkotmányos alapértékek, állampolgárok jogai és kötelezettségei, hatalomgyakorlás és államszervezet, alkotmányvédelem, igazságszolgáltatás, helyi önkormányzatok) szólhatnak hozzá az érdeklődők az új alaptörvényhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.