Lelkiismeret

Seszták Ágnes
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen lehet a lelkiismeret? Picike, nagyocska, szív alakú, olyan, mint egy csukott száj, vagy titokzatos és láthatatlan? A lelkiismeret furcsa jószág. Akiknél túlteng, örökös felelősséget éreznek minden tettük és cselekedetük okán. Ez a csoport Magyarországon alaposan megfogyatkozott, sokkal többen vannak, akik a lelkiismeretet hírből sem ismerik. Az egész ország dermedten nézi a vörösiszap-áradatot, amely elöntötte Kolontár és Devecser környékét. A timföld mellékterméke a vörösiszap, amit levettek a veszélyes hulladékok listájáról, ki tudja, miért, kiszakadt az egyik tározóból, és elképesztő pusztítást végzett. Döglött háziállatok, elsodort autók, száznál több sebesült, négy halott, eltűnt emberek. A táj a marsbeli vörös sivatagra hajaz. A vörösiszap mindenre veszélyes, a házfal mérgező, pora rákkeltő, a talaj művelhetetlen, a termés mérgező, a vízbázis veszélyben, amennyiben a Dunát is eléri, a ciánszennyezés semmiség ahhoz képest, amit ez okozhat. A legjobb lenne a terület négy sarkát felkapni és kipenderíteni a világból. Ha lehetne. Erre kiáll egy ember, aki 40 százalékos tulajdonosa a Magyar Alumínium Zrt.-nek, és belemondja a kamerába, hogy a cég semmiben nem hibás, minden technológiai utasítást betartottak, egyébként sem mérgező az anyag, slaggal lemosható, és a kár sem akkora, amekkorára a kormány felfújja, és mindezek tetejében egy órával azelőtt nézte Pelikán elvtárs a gátat, és nem látott semmit.
Óriási. Emberek meghaltak, eltűntek, összeégve kórházban ápolják őket, minden valamirevaló cég vagy társaság siet segíteni pénzzel, élelemmel, fertőtlenítőszerekkel, katonák, tűzoltók, mentők teszik a dolgukat, erre T. úr közli, hogy nekik ehhez igazából semmi közük. Se bocsánat, se részvét, se emberi szó. Nyegleség és arrogancia. A televíziós csatornák tévednek, amikor arról nyaggatják a kormányt, a biztosítókat meg az adománygyűjtőket, hogy mennyivel tudnak segíteni a bajbajutottakon. Az egy dolog, de ennek a gyárnak a tulajdonosai milliárdosok. T. L. úr, a nyilatkozó becsült vagyona 23 milliárd forint, B. A. úr becsült vagyona 12,5 milliárd. P. B. becsült vagyona 16,5 milliárd forint. Ennek a timföldgyárnak az évi nyeresége jó időkben 56 milliárd forint. Ehhez képest a cég felelősségbiztosítása tízmillió forint, ami nem terjed ki a lakossági károkra, és nevetséges százezer forintokat utaltak ki, nem személyekre, házakra. A kormány kifejezett kérésére adtak csak az önkormányzatoknak 30 millió forintot. Az egy mellékmondat, hogy húsz év óta ezekhez a tározókhoz hozzá sem nyúltak. Magyarán a társaság minden előnyét élvezte egy jelentős állami iparág privatizálásának, minden hasznát, nyereségét, profitját bezsebelte, de amikor egyre valószínűbb, hogy nem az eső mosta ki a gátat, és beláthatatlan tragédiát zúdítottak vétlen falvakra, akkor félrefordítják a fejüket. Senki ne keressen összeesküvést, de Gyurcsány Ferenccel egy ideig cégtársak is voltak.
Az elmúlt húsz év kapitalizmusának legkeserűbb felismerése Magyarországon, hogy az emberélet még annyit sem ér, mint a szocializmusban. Könnyedén szabadultak meg egymillió munkavállalótól, a cégek válogatnak az olcsó munkaerőben sokszor megalázó, méltóságot hírből sem ismerő bánásmóddal. Az újsütetű milliárdosokat berlini fal választja el a közembertől. Tarol a lenézés, a semmibevétel és a felkapaszkodott parvenü gőgje. Itt felrobbanhat petárdagyár, lecsaphat halálos vihar, árvíz több áldozattal, vagy elönt a mérgező szenny egy fél megyét eltűntekkel, halottakkal, felakaszthatja magát a becsapott libás, évekig várhat pénzére a vállalkozó, a lehetséges felelősök belenéznek a kamerába, és megvonják a vállukat. A lelkiismeret, ami nem kapható kártyára, és nem adják az Audi mellé kulcstartónak, hiányzik belőlük. Hogy mi van helyette ott belül? Semmi. Nagy süket semmi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.