Letartóztatások a szerb határon is

Munkatársunktól
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További tizenkilenc szerb futballhuligánt vettek őrizetbe a kedden rendbontás miatt félórás késéssel kezdődött, a hatodik percben félbeszakadt, majd a botrány miatt végleg lefújt Olaszország–Szerbia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt követően. Miután a bíró véget vetett a találkozónak, a szerb randalírozók egy része a stadionon kívül még összecsapott a rendőrséggel, az ütközetben tizenhat ember megsérült. A genovai polgármesteri hivatal legalább 80 ezer euróra (22,4 millió forint) becsülte a városban keletkezett károkat. Nyolc embert, köztük a fővezért, Ivan Bogdanovot még az olaszok állították elő. Érdemes felidézni, hogyan. Bogdanov ugyan maszkot viselt, miközben például elégetett egy albán zászlót, majd irányította a plexi betörésére indított akciót, tetoválásai alapján a biztonságiak mégis tudták azonosítani. Miután kiürítették a stadiont, a szerb táborból egyesével engedték az őket szállító buszokhoz a szerb nézőket. Ott igazoltatták őket, s akit a stadionban készített felvételek alapján mint rendbontót tudtak azonosítani, azokat letartóztatták. Bogdanov ugyan átemenetileg egérutat nyert, ám az egyik szerb busz csomagjai között megtalálták. Az Olaszországban letartóztatott huligánok közül kettőt máris elítéltek: egyikük egy év, másikuk három hónap szabadságvesztést kapott.
Azon huligánok sem érezhették magukat biztonságban, akiket az olaszok elengedtek. A szerb rendőrség szerdán jelentős erőket vezényelt a horvát–szerb és a magyar– szerb határra, és alapos ellenőrzésnek vetették alá a Genovából hazafelé tartó, belépésre jelentkező szurkolókat. A szigorú ellenőrzésen tizenegyen Batajnicánál, a horvát határon, nyolcan pedig Röszkénél, a horgosi határátkelőn akadtak fenn. Mindannyiukat azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a genovai rendbontásban.
A beszámoló végére egy megjegyzés idekívánkozik: hasonlóan erélyes fellépéssel a magyarországi botrányoknak is elejüket lehetne venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.