Létrejöttek a médiatestületek

Bodacz Balázs
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megválasztotta tegnap a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagjait. A testület elnöke a hatóságot is irányító Szalai Annamária lett. A testületben rajta kívül még Auer János, Kollárik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes kapott helyet.
A tagok – megválasztásuk előtt – jelöltként szerepeltek a Ház előtt, a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazatával nyerhették el kilenc évre szóló megbízatásukat. Jelöltté tegnap délelőtt váltak, amikor a parlament eseti bizottsága javaslatot tett személyükre. Ehhez az ajánláshoz a jelölőbizottságban is el kellett nyerniük a kétharmados támogatottságot; ez a szabály a második körös szavazásra vonatkozott, első körben – amelyre múlt héten került sor – egyhangúlag kellett volna meghozni a döntést, de ez akkor nem sikerült. Az elnök személyére Orbán Viktor miniszterelnök tett javaslatot.
A médiatanács a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság autonóm szerveként működik, és az új kormánytöbbség által átalakított médiarendszeren belül a korábbi Országos Rádió és Televízió Testületeit veszi át.
Az Országgyűlés hétfőn megválasztotta a nyolctagú Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának hat tagját is: Bencze Izabellát, László Miklóst, Varga Szilviát – ők a kormánypártok jelöltjei –, illetve Kránitz Lászlót, az MSZP, Németh Vladimirt, az LMP és Silhavy Máté Tibort, a Jobbik jelöltjét. A hat tagot egyenkénti szavazással – nem listás módon – az Országgyűlés a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazatával választotta meg; mindannyiukat nagy többséggel.
A kuratórium elnökét és további egy tagját a médiatanács delegálja.
A Közszolgálati Közalapítvány is új testület, ez birtokolja a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda vagyonát. A közmédiumok vagyona felett eddig egy-egy közalapítvány, illetve az MTI esetében a Tulajdonosi Tanácsadó Testület rendelkezett, ezek megszűntek. A négy orgánum a jövőben zártkörűen működő, nonprofit részvénytársaságként működik. A Közszolgálati Közalapítvány lesz hivatott dönteni médiacégek vezetőiről, akiket ezentúl nem elnöknek, hanem vezérigazgatónak hívnak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.