Liszt Ferencre fókuszál a MűPa

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a válság terrorját le kell követni, vagyis túl kell élni, de egy ilyen kollektívával, mint a miénk, ez megvalósítható – kezdte a Művészetek Palotája (MűPa) évadnyitó sajtótájékoztatóját Kiss Imre. Az intézmény vezérigazgatója utalt arra, hogy idei támogatásuk összege kevesebb, mint a 2005-ös juttatások hetvenöt százaléka. Kovács Géza, a MűPa rezidens zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója arról beszélt, hogy ők még a 2001-es támogatásuk hetven százalékát sem kapják meg az idén, ezért 13 vidéki koncertjüket le kellett mondják. Az elvonások a Művészetek Palotájával kapcsolatos együttműködésüket nem érinti, az épületbe szóló összes ez évi bérletüket eladták. Kocsis Zoltán, az együttes fő-zeneigazgatója elmondta: az idei műsorstruktúra a 2011-es Liszt-évhez igazodik, egyik fontos koncertjük a Liszt-év január 22-i nyitóhangversenye lesz. A Nemzeti Énekkar pedig az idén ünnepli alapításának huszonötödik évfordulóját.
A Nemzeti Táncszínház tízéves lesz, az évforduló mellett a megújulásra is hangsúlyt fektetnek. A Táncfórum mostantól Budapest Táncfesztivál néven fut majd, amellyel Budapest nevét is szeretnék bekapcsolni a táncfesztiválok nemzetközi vérkeringésébe. Az idei Chopin-év többek között Bogányi Gergely november végi, Chopin életművét bemutató kétnapos, tízkoncertes maratoni sorozatával vált át a Liszt-évre, amelynek szerteágazó műfajú eseményeit Liszt minden tekintetben címmel hirdették meg. A Liszt-koncertek mellett a hagyományos hangversenyeket is megtartják, mint például a Wagner-fesztivált, amelynek a Lohengrin lesz az újdonsága, vagy az újévi estet Haydn A teremtés című oratóriumával, amelyet ezúttal az Európai Kamarazenekar és az Európa Kórus szólaltat meg, de új kamarazenei sorozat is indul a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és neves külföldi művészekkel.
Csonka András, a MűPa vezérigazgató-helyettese a kortárs zenei kínálatot is hangsúlyozta. Az idei évadban ismét meghirdetik a zeneszerzőversenyt, amelynek korábbi díjazottja, Bella Máté nyertes darabja a januári kortársseregszemle, a MINI-fesztivál műsorában is szerepel majd a rangos London Sinfonietta előadásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.