Liszt-koncertre készül a Szent Efrém Férfikar

2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten tért haza lengyelországi koncertkörútról, két hét múlva pedig az ausztriai Doborjánban, a Liszt Ferenc szülőhelyén rendezett fesztiválon lép fel a szláv kóruskultúra legkiemelkedőbb európai képviselőjeként ismert Szent Efrém kórus. Magyarországon elsősorban a görög-bizánci katolikus kóruskultúra remekeinek megszólaltatása a feladatuk, külföldön emellett a magyar kóruskultúrát népszerűsítik – mondta lapunknak a katolikus kultúra napján tartott kaposvári hangversenyük után Bubnó Tamás. A karnagy a doktori dolgozatához végzett egyházzenei kutatómunkájának hatására alapította meg nyolc éve az egyik legnagyobb bizánci himnuszköltő nevét viselő Szent Efrém Férfikart. A kórus, amely 2006-ban, egy lengyelországi ortodox zenei fesztiválon a professzionális kamarakórus kategóriában a legjobb szláv kórusokat megelőzve nyerte el az első díjat, egy egyedülálló vállalkozás félidejéhez érkezett: már a felét „felénekelték” Liszt Ferenc mind a hatvanhat férfikari művének.
– Nehezek, de gyönyörűek Liszt férfikari művei. Hazafias kötelességünk, hogy CD-felvételt készítsünk a legnagyobb magyar egyházizene-szerző férfikari darabjaiból – érvelt Bubnó Tamás.
A kaposvári Szent Margit- templomban tartott hangversenyen a férfikar repertoárjának legszebb darabjaival, gregoriánokkal, görög-bizánci himnuszokkal, Liszt-, Csajkovszkij- és Rachmaninov-művekkel örvendeztette meg a hallgatóságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.