Londoni fesztivál magyar filmekkel

Szerda este ünnepélyes gálavetítéssel kezdetét vette az 54. Londoni nemzetközi filmfesztivál. Az Európa egyik legrangosabb filmes seregszemléjeként számon tartott mustrán magyar filmek mellett világsztárok sora látogat el a brit fővárosba.

Kárpáti György
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 13-tól két héten át London lesz Európa filmes fővárosa, ahol az agoraként szolgáló Leicester Square-en nemcsak a legismertebb brit művészek teszik tiszteletüket, de a világ minden tájáról érkeznek alkotók és világsztárok a rangos nemzetközi filmfesztiválra. Az 1956-ban alapított rendezvényen az idén 67 országból 197 játékfilmet vetítenek a következő napokban, közöttük 11 világ- és 33 európai premiert tekinthet meg a közönség. Kontinensünkön itt látható először a Gettómilliomos Oscar-díjas rendezőjének, Danny Boyle-nak az új alkotása (127 óra) és a VI. György király életéről szóló, már most Oscar-várományosnak kikiáltott A király beszéde (The King’s Speech). A vörös szőnyegen pedig olyan sztárok vonulnak majd végig, mint Keira Knightley, Colin Firth, Helena Bonham Carter, az Oscar-díjas Geoffrey Rush és a szintén Oscar-díjas Hilary Swank.
A válogatott programban magyar filmek is részt vesznek. Kocsis Ágnes cannes-i díjazott Pál Adriennje, illetve Fliegauf Benedek Womb című mozija szerepel a játékfilmek között, de vetítik a magyar koprodukcióban készült és Velencében többszörösen díjazott Ölés esszenciáját (Essential Killing) is. Örömteli továbbá, hogy a rövid műfajokról sem feledkeznek meg a szervezők, ahol szintén érintettek vagyunk: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomafilmje, a Molnár Tünde rendezte Simon vagyok című rövid animáció is a hivatalos program része. A fesztivál nyitófilmje a Soha ne engedj el! (Never Let Me Go) volt, amely három fiatal bentlakásos iskolás éveiről, barátságáról, szerelméről és felnőtté válásáról szól. A csodásan fényképezett, fordulatos dráma a kortárs brit irodalom egyik legjelentősebb szerzőjének, Kazuo Ishigurónak a bestselleréből készült, amelyet a Time Magazin az évtized legjobb regényének nevezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.