Ma debütál a Naplegenda folytatása

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álomidő címmel mutatja be legújabb egész estés műsorát a Magyar Állami Népi Együttes ma este hét órakor a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. Az Álomidő az együttes egyik legszélesebb körben ismert és leglátványosabb táncszínházi előadása, a Naplegenda alkotógárdájával készült: Nikola Parov világzenés muzsikájához Mihályi Gábor, az együttes művészeti vezetője, Orza Calin, Gera Anita, Juhász Zsolt, Katona Gábor és Kökény Richárd készített koreográfiát. Mind a zene, mind a tánc a Kárpát-medence néphagyományaiból építkezik, kisebb kitérőt téve a világzenei körökben népszerű Balkánra, illetve érintve a keleti rokon népeink zenekultúráját. A darab rendező-koreográfusa Mihályi Gábor, a jelmeztervező Szűcs Edit, a látványt Kovács Gerzson Péter készítette, az animációkat pedig Karácsonyi Attila.
A Naplegendához hasonlóan az Álomidő is az emberiség egyetemes kultúrtörténetéből merít témát. A laza szerkezetű, elsősorban asszociációkra, hangulatváltásokra építő történetben az álom nem freudi lélekelemzés, hanem inkább lehetőség a varázslatra, hiszen az álomban minden megtörténhet. „Az Álomidő a táncoló ember dicsérete. Alkotóinak álmai – vagy annak vélt emlékei – elevenednek meg egy általuk megélt, vagy megéltnek hitt világról, demonstrálva viszonyukat a tradícióhoz, a múlt titkaihoz, a jelen sokszínűségéhez” – vallják az előadás készítői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.