Ma jöhet a második akcióterv

Az eddig nyilvánosságra került elképzelésnél nagyobb adócsökkentésre készül a kormány, s ezzel jelentősen javítana a gyerekes családok helyzetén – így értesült az Index.hu, amely tegnap azt is kiszivárogtatta, hogy a bevételkiesést a kormány a közszféra karcsúsításából pótolná. Orbán Viktor kormányfő ma jelentheti be a második akciótervet.

Munkatársainktól
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági intézkedések jelentős részének megismeréséhez nem kell egynél többet aludni – jelentette be tegnap Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Vagyis Orbán Viktor ma délután a Hogyan tovább, Magyarország? című rendezvényén jelentheti be a 29 pontos akcióterv folytatását. A miniszterelnök is utalt ezen tervére tegnap Pécsett, ahol azt mondta: Magyarország további lépésekre készül annak érdekében, hogy tartani tudja az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt. Az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélést követően ugyanakkor Orbán konkrétumokat nem árult el.
Az Index.hu a jövő évi adócsomagot megszellőztette tegnap. A lap értesülései szerint a kormány nagyjából hatszázmilliárd forintos adócsökkentésről nyújt be javaslatot napokon belül az Országgyűlésnek, aminek köszönhetően az egy- és kétgyermekes szülőktől jövőre gyermekenként havi tízezer forinttal kevesebbet von el az állam. Ha az információk helyesek, a három-, vagy többgyermekes családok ennél is nagyobb támogatáshoz juthatnának. Az érintettek adóját gyermekenként havonta 33 ezer forinttal mérsékelhetik. Ez annyit tesz, hogy jövőre három gyermek után havonta összesen 99 ezer forintos, azaz évente hozzávetőleg 1,2 millió forintos köztehercsökkentés járhat.
Az internetes újság értesülései szerint a béren kívüli juttatások körében is gyökeres változások várhatók. A jövőben a bérekével megegyező közterhet rónak majd ki az utazási bérletre, az iskolakezdési támogatásra és a képzési költségre. Kedvezményes szabályokkal csupán a melegétkezési utalványnál, az üdülési csekknél, valamint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári munkáltatói befizetésnél számolhatnánk, s ebbe a körbe kerül a jelenleg adómentes internet-előfizetési díj. Ezekre a juttatásokra 2011-ben – a mostani 25 százalék helyett – 19,04 százalékos közterhet vethetnek ki.
A 16 százalékos kulcs érvényes lesz az értesülés szerint az úgynevezett tőkejövedelmekre, vagyis az osztalékra, a kamatra és az árfolyamnyereségre is. A vállalkozói szférának könnyebbséget hozhat továbbá, hogy a kormány eltörli az elődje által bevezetett tevékenységre jellemző kereset névre hallgató járulékszabályt.
Számítások szerint a 2011-es adócsomag 600-800 milliárd forintos adócsökkentést jelent. A személyi jövedelemadó-rendszer mostani, 32 százalékos felső kulcsának eltörlése nagyjából 300 milliárddal mérsékli a közterheket. A jelenlegi 17 százalékos alsó kulcs egyszázalékos csökkentésével további 150 milliárdról mond le az állam. A gyermekkedvezmények kétszázmilliárdos enyhítést hozhatnak, a tőkejövedelmeknél pedig ötvenmilliárdos bevételkieséssel számolhat a költségvetés. Emellett úgy tűnik, hogy a kormány 2012-ben tovább mérsékli a társasági adót, ami újabb kétszázmilliárd körüli adócsökkentéssel érhet fel.
Az Index.hu tegnap kiszivárogtatta a jövő évi költségvetés tervezési köriratát is. Eszerint ötszázalékos létszámcsökkentést kell végrehajtaniuk a minisztériumoknak és az igazgatási szerveknek, munkatársaik tíz százalékától kell megválniuk a háttérintézményeknek – ezt olvasta ki a 2011-es büdzsétervezet anyagából az internetes újság. A kormány ajánlása tizenkét-huszonötezer embert érinthet az állam központi szintjén. A dokumentumból kiderül, hogy a közintézményekben nem lehet jutalmat tervezni 2011-ben, és a kafetériakeret jövőre kétszázezer forintra esik vissza személyenként. A dologi kiadásokat átlagosan öt százalékkal kívánja visszavágni a nemzetgazdasági tárca. Az irodaszer-beszerzést negyedével, a folyóirat-vásárlást negyven százalékkal kellene lefaragni, a bérleti díjon és a szállítási szolgáltatáson húsz százalékot kellene megtakarítaniuk az intézményeknek. Becslések szerint ezekkel a lépésekkel – ha az önkormányzatokat is ugyanilyen szigorú gazdálkodásra kényszerítik – két-háromszázmilliárd forintot vehetnek ki az államigazgatásból.
A Nemzetgazdasági Minisztérium lapunk azon kérdésére, hogy valósak-e az interneten megszellőztetett adatok, általánosságban reagált, például azzal a megállapítással, hogy a jó állam egyik jellemzője a takarékosság. – Az intézkedések egyik talpköve a racionális, az ellátandó feladatokhoz igazodó szerkezetű közszféra, ahol bezárjuk a pazarlás kapuit. A kormány tehát magán kezdi a spórolást, és a készülő költségvetésben ezt az elvet érvényesíti – közölték a sajtóosztályról. Hogy forr a levegő a jövő évi büdzsé körül, azt az is jelzi, hogy a Népszabadság tegnapi értesülése szerint a gazdasági tárcától mégis menesztik Bathó Ferenc költségvetési helyettes államtitkárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.