Magát ismétli a börze

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX tegnap 84,02 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 23 415,07 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 30,1 milliárd forint volt.

Munkatársunktól
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott pénteken is az elmúlt napok tendenciája a BÉT-en: az OTP erős volt, a Mol és a Magyar Telekom gyengélkedett, míg a Richter teljesítménye semleges maradt – közölte Varjú Péter a távirati irodával. Az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta, a forgalom átlag fölött alakult, hasonlóan az elmúlt pár nap aktívabb kereskedéséhez. Megjegyezte, jellemzően csak az OTP-t vásárolták, a teljes piacra nem áll a likviditás bővülése.
Az OTP napközben megpróbálkozott az 5850 forintos szint legyőzésével, de végül száz forinttal e szint alatt zárt – mondta a kereskedő. Kifejtette: a nap végén erős esés indult meg a piacon, ami nemcsak az OTP-t, hanem a többi papírt is érintette. Ezt az idézte elő, hogy hirtelen irányváltás következett be az euró/dollár keresztárfolyamban a nemzetközi piacokon, a dollár esett és ez erős negatív hatással volt a részvénypiacokra. A Mol ára 280 forinttal, 1,34 százalékkal, 20 600 forintra csökkent 4,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP 35 forinttal, 0,61 százalékkal, 5755 forintra erősödött, forgalma 20,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 1,80 százalékkal, 600 forintra esett, forgalma 2 milliárd forint volt. A Richter értéke nem változott, 47 800 forinton zárt, forgalma 693,1 millió forintot ért el. A Bumix 2206,50 ponton zárt, ez 5,77 pontos, 0,26 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva. A dollár azután kezdett gyengülni az euróval szemben, hogy az amerikai Fed elnöke, Ben Bernanke megerősítette: a Fed további gazdaságösztönző intézkedéseket tart indokoltnak mennyiségi monetáris enyhítés formájában is. Később korrigált az árfolyam.
Gyengült a forint, de továbbra is a nemzetközi piaci hatásokat követi. Az eurót 274,83 forinton jegyezték tegnap délután fél ötkor a bankközi kereskedelemben, szemben az előző délutáni 274,08 forinttal.
A kormány második gazdasági intézkedési tervének szerdai bejelentését a piacok megelégedéssel fogadták, mivel – a londoni City elemzőinek megfogalmazásával – „hitelessé és teljesíthetővé tették” az idei és a jövő évi magyar államháztartási hiánycélokat. A forintbefektetéseknek tulajdonított kockázat ennek köszönhetően rövid távra nem változott, a magyar deviza árfolyama továbbra is a nemzetközi befektetői hangulat alakulását követheti.
Tegnap sem az euró/dollár árfolyam, sem a tőzsdei árfolyamok nem változtak lényegesen a Fed elnökének kora délutáni beszédéig. Ezt követően a tőzsdeindexek emelkedése lendületet vett, a dollár gyengült a főbb devizákkal szemben – az euró esetében egészen 1,4159-ig –, és a forint is ekkor erősödött egészen 273,60 forintos eurójegyzésig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.