„Magyarország átlépte saját árnyékát”

Egy ország számára a legnagyobb siker az, ha a nemzeti összefogás valami mellett, és nem valami ellen valósul meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a választások eredményét értékelve. Hangsúlyozta: Magyarország ezzel az összefogással lett igazán egységes, hiszen visszaszerezte a fővárosát. Szanyi Tibor (MSZP) viszont, utalva az alacsony választási részvételre, úgy fogalmazott: az emberek távol maradásukkal mondtak ítéletet az elmúlt öt hónap kormányzati „semmittevéséről”.

Munkatársainktól
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai nap 2010-et a nagy történelmi dátumok közé emeli, Magyarország képes volt az önkormányzati választásokon egységesen kifejezni, hogy mit akar a jövőben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök a Fidesz eredményváró rendezvényén. Szerinte egy ország számára a legnagyobb siker az, ha a nemzeti összefogás valami mellett, és nem valami ellen valósul meg. A részvétellel kapcsolatban azt mondta, hogy aki elment szavazni, az felhatalmazást adott a kormánypárti képviselőknek, aki nem ment el, az engedélyt adott a munka folytatására. Orbán szerint 2010 adja meg 1990 értelmét, mert most teljesedett be az, ami akkor nem tudott. – Ezt a sikert nem ajándékba kaptuk, mi teremtettük meg saját magunknak – mondta Orbán, hozzátéve, hogy Magyarország saját magát húzta ki az egyet nem értés csapdájából. A választók tegnap véleményt mondtak a kormány eddigi munkájáról, és a jövőbeli irányról is. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország ezzel az összefogással lett igazán egységes, hiszen visszaszerezte a fővárosát. – Mától Budapest az egység része, mától Budapest a nemzet fővárosa – hangoztatta, jelezve: ezzel hazánk átlépte saját árnyékát.
A kormányfő beszélt arról is, hogy a neheze most következik, és ehhez mindenkire szükség lesz. – Biztos lesznek pillanatok, hogy azt érezzük, hogy nem bírjuk, de bírni kell. Végig fogjuk csinálni – zárta beszédét Orbán Viktor.
Tarlós István leendő főpolgármester történelmi pillanatnak nevezte azt, hogy 65 év után újra polgári vezetése lesz Budapestnek. A Fidesz–KDNP jelöltje szerint nem lesz könnyű dolguk, de ígéretet tett arra, hogy szellemiségében változni fog a főváros.
Mesterházy Attila MSZP-elnök tegnap este úgy értékelt: a vártnál jobb eredményt ért el pártjuk. Hangoztatta: a szocialisták bebizonyították, hogy ma ők képviselik az ellensúlyt a közéletben, és a legerősebb ellenzéki erőként megkerülhetetlenek. Ezt jelzi a megyei közgyűlési listákra leadott szavazatok száma, hiszen tavasszal ezen a szinten a választók 18,6 százaléka, míg most 22,1 százaléka voksolt. Úgy vélte, ez lehetőséget teremt a további építkezésre. Horváth Csaba főpolgármester-jelölt egyelőre nem kívánt a kerületi eredményekről nyilatkozni, általánosságban annyit mondott: Budapesten is jó eredményt értek el. Ettől függetlenül gratulált a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének, Tarlós Istvánnak, és jelezte, hajlandóak együttműködni, de csak azon pontokban, amelyek a szocialisták programjában is szerepelnek. Szanyi Tibor kampányfőnök úgy vélte, lelepleződött a Fidesz tavasz óta kihirdetett hazugsága, hogy Magyarországon „fülkeforradalom” történt, hiszen az emberek távol maradásukkal mondtak ítéletet az elmúlt öt hónap kormányzati „semmittevéséről”.
Vona Gábor úgy látja, a Jobbik megvetette a lábát a hazai közéletben. Az eredményeket még elemezni kell, jegyezte meg, „az értékeinket ki kell domborítaniuk, a gyengeségeinkre pedig meg kell találnunk a megoldást”. Úgy fogalmazott: Tiszavasvári a Jobbik városa lett, mert nemcsak a polgármesteri széket, de a közgyűlési többséget is sikerült megszerezniük. Staudt Gábor azt állította: elégedett pártja fővárosi eredményével.
Kilencven százalékban sikerült elérni a kitűzött célt, vagyis a szavazóbázis stabilizálását – így értékelte Karácsony Gergely kampányfőnök az LMP választási eredményét. Mint fogalmazott, a szavazóik visszaigazolták a párt által kijelölt politikai irányvonalat.

A demokrácia eszménye. Őszintén remélem, hogy az összefogás, a munka és a jó szolgálatának ideje érkezett el – jelentette ki Schmitt Pál. Az államfő szerint a ledott 3,6 millió voks a demokrácia eszményét erősíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.