Mal Zrt.: újraindítják a termelést

Több fronton zajlik a vörösiszap-katasztrófa következményeinek feldolgozása, a védekezés erősítése, a kárenyhítés és a felelősségre vonás. A rendőrség az iszapömlés kapcsán azzal gyanúsítja Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. őrizetbe vett vezérigazgatóját, hogy katasztrófa esetére nem dolgozta ki a szükséges intézkedéseket, nem gondoskodott a védművek és a riasztórendszerek kialakításáról.<br />

Munkatársainktól
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogi nonszensz a Mal Zrt. tulajdonosi köre büntetőjogi felelősségének felvetése a vörösiszap-szennyezéssel kapcsolatban – mondta el Ruttner György, a Mal Zrt. tulajdonosainak jogi képviselője. A cégvezető-alelnök szabadlábra helyezését kéri a nyomozási bírótól Bánáti János ügyvéd. A védő szerint sem a közveszélyokozás, sem a környezetkárosítás vétsége nem állapítható meg, ugyanis Bakonyi nem számíthatott arra, hogy a zagytározó fala ledől, a gát összeomlik. Bakonyi ma délután áll a nyomozási bíró elé. Bánáti azt is elmondta: a magánvagyont nem zárolták. Eközben az ajkai timföldgyárban elkezdődött a hőtermelés, és a hét végén újraindul a termelés. Bakondi György, a Mal Zrt. frissen kinevezett kormánybiztosa elmondta, a cég minden telephelyét a rendőrség őrzi, és ellenőrzése alá vonta az informatikai rendszert is.
– Az Európai Unió újabb szakembert küld Magyarországra az iszapkatasztrófa elhárítására – ezt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelentette be Pécsett, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfővel.
A katasztrófa sújtotta térségben feszült a helyzet, Devecser lakossága retteg az újabb tragédiától. A helyieket az sem nyugtatja meg, hogy elkészült a Kolontárt és a térséget védő gátrendszer.

Részletek a 2–3., publicisztikák a 6–7.,
interjú a 10. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.