Már hétfőn szavazhatnak a válságadóról

Tegnap éjszakába nyúlóan ülésezett az Orbán-kormány. A rendkívüli ülés napirendjén a válságadónak nevezett, az energiaszolgáltatókra, a távközlési cégekre és a nagy áruházláncokra kivetett különadó is szerepelt. Mint ismert, ezekről már hétfőn döntés születhet a parlamentben. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke bejelentette: házszabálytól való eltérést fognak kérni, hogy szavazni tudjanak a válságadóról.

Munkatársainktól
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közben tovább dagadt a kabinet második gazdasági akciótervét értékelő nyilatkozatlavina. A magánnyugdíjpénztárak hazai képviselői élesen bírálták a kormányzat tervét, amely szerint 14 havi magánpénztári befizetés az állami nyugdíjrendszerbe kerülne. Külföldi elemzők azonban – a lehetséges kockázatok megemlítése mellett – éppen azt emelték ki, hogy az intézkedéscsomagban szereplő válságadók, vagyis a távközlési, az energia- és a kiskereskedelmi szektor külön közterhe növeli Magyarország szavahihetőségét. A kereskedelmi láncokra terhelt válságadókérdésben szintén eltérők az álláspontok. Míg a Der Standard osztrák lap például azt írja, hogy az intézkedés elveszi a külföldi befektetők kedvét, a hazai üzletláncok némelyike reálisan teljesíthetőnek és kigazdálkodónak véli a kereskedelemre háruló adóterhet. A kereskedelmi-piaci folyamatokat vizsgáló szakértők úgy látják: az üzletláncok nem tudják áthárítani a terheket a vevőkre.
Részletek a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.