Megbüntették az újságot

Munkatársunktól
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában parlamenti elfogadás előtt áll a nyelvtörvény módosítása, a tervezet azonban nem változtat a hirdetések nyelvének szabályozásán. A Sme pozsonyi napilap tegnapi kommentárjában elfogadhatatlannak tartja a reklámok nyelvének állami meghatározását. Az újság annak kapcsán ír a törvényről, hogy egy regionális szlovák lap pénzbüntetést kapott, amiért májusban szlovák fordítás nélkül közölt egy magyar nyelvű hirdetést. Az 1500 eurós büntetést a Szlovák Kereskedelmi Felügyelőség (SOI) szabta ki a My-Nitrianske noviny című hetilapra egy budapesti cég magyar nyelvű hirdetése miatt. A felügyelőség egy feljelentés nyomán és a reklámtörvény alapján hozott döntést, utóbbi hivatkozik a nyelvtörvényre. „A büntetés a lehető legenyhébb, és megfelel a megállapított jogsértésnek” – idézte Juraj Duchovicot, a SOI nyitrai igazgatóját az MTI.
Közben a szlovák kormánykoalíció állítólag közel került a megegyezéshez a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Mint ismeretes, a jelenlegi szabályozás szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki más ország állampolgárságát igényli. Gál Gábor, a Híd – Most párt parlamenti képviselője szerint a törvényben nem lesznek olyan rendelkezések, amelyek alapján csak a magyar állampolgárságot kérvényezőket sújtaná a jogszabály. Gál nem zárta ki: lehetnek bizonyos kikötések azokkal a személyekkel szemben, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek. Megerősítette, hogy pénzbírsággal biztosan nem sújtják a más állampolgárságot kérvényezőket, és nem fenyeget a szlovák állampolgárság elvesztése sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.