Menekülő devizaadósok?

Hírösszefoglaló
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kerül a parlament elé – az előterjesztők bejelentése szerint – a lakáshiteleseket megsegítő törvénycsomag, amely a korábban jelzett nyolc pontból hetet foglal majd jogszabályba. A javaslatokat jegyző Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők korábban azt mondták, hogy kimarad a csomagból az úgynevezett tiszta lappal indulás joga. A hírre reagálva a Magyar Szociális Fórum (MSZF) közzétette, hogy a jelzáloghitelesek érdekében álló pozitív javaslatnak tartja a tervezetet, ugyanakkor kifogásolta, hogy a bankok nyomására kihagytak belőle több fontos pontot. Simó Endre, a társadalmi mozgalom szervezője szerint a csomag legnagyobb hiányossága az úgynevezett tiszta lap kimaradása, amely megtiltotta volna, hogy a bankok a jelzálogként bejegyzett ingatlan piaci áránál magasabb öszszeget követeljenek az adósoktól. Ennek hiányában az adós – otthonának elvesztésén kívül – akár évtizedeken keresztül nyögheti még tartozását. Ha ezeknek az embereknek az érdekében nem születik érdemi intézkedés, akkor előfordulhat, hogy sokan közülük egyszerűen elmenekülnek majd az országból adósságuk elől, hogy másutt biztosítsák a megélhetésüket. Kilátástalannak tűnik ugyanis, hogy az otthonuk elvesztése után még őket terhelő tartozást – jövedelmük 33 százalékának letiltásával – valaha is törleszteni tudják a mindennapi életvitellel járó kiadások mellett – fejtegette közleményében az MSZF. A társadalmi szervezet véleménye szerint a nemzeti eszközkezelő alap létrehozásának elmaradása pedig éppen a legrászorultabbak helyzetét teszi kilátástalanná, ezen az állapoton pedig a kormánynak mielőbb változtatnia kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.