Mesterremek hangszerek a középkorból

2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új koncertsorozat indul a Művészetek Palotájában vasárnap: Hangszercsodák, csodahangszerek címmel Mandel Róbert szerkesztésében a hangszerek históriáján keresztül utazhatunk végig a zenetörténeten. Az egyszerre szórakoztatónak és ismeretterjesztőnek szánt négyalkalmas előadás-sorozatot két verzióban hallhatjuk: délután négykor egy rövidített forma szól a gyerekeknek, este pedig a felnőtteknek egy elmélyültebb ismeretekre épülő változat. A sorozat első része a középkorral, a továbbiak a reneszánszszal, a barokkal és klasszikus hangszercsodákkal foglalkoznak majd. Az előadások érdekessége, hogy a bemutatott hangszerek az eredetivel megegyező kópiák lesznek, amelyeket nemzetközi muzsikus-szaktekintélyek közreműködésével mutat be a szerkesztő Mandel Róbert.
Vasárnap El-Andalúz lantzene, cantigas de Santa Maria Bölcs Alfonz gyűjteményéből, virtuóz osztrák, cseh és német középkori zene, több trubadúrdal eredeti okcitán nyelven, valamint számos itáliai és francia középkori tánc szólal meg oudon, bendiren, taron, ghavalon, dafon és riqen, portatív orgonán, énekhangon és galoubet-n, blockflötén, gótikus hárfán, fidulán és lantokon.
Az előadók az Unicorn Ensemble, a Mandel Róbert vezette Magyar Középkori Együttes, a Szent Efrém Férfikar, valamint Ahmad Al-Khatib, David Kuckhermann, Catalina Vicens Jéldrez és Miqueu Montanaro.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.