Milliárdos tartozások az MSZP-nél?

Komoly anyagi problémái lehetnek az MSZP-nek, ha helytállók az Index információi, melyek szerint csak tavaly közel egymilliárd forintnyi kötelezettséget vállalt a párt 23 állami ingatlan hitelből történt megvásárlásával. A szocialista pártmunkások kifizetése is 1,2 milliárdos éves terhet jelent, és az infrastruktúra működtetése is jelentős forrásokat igényel. Az MSZP vezetésének mindezt a 400 millió forintos állami támogatásból kellene kigazdálkodnia, ami lehetetlen.

Török László
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP bevételeit jócskán meghaladják azok a költségek, amelyek a párt működőképességének megőrzéséhez minimálisan szükségesek – írta az Index. Pár héttel ezelőtt lapunk is érdeklődött Puch László pártigazgatónál, mert olyan információink voltak, hogy a súlyos pénzhiány miatt további elbocsátások várhatók a pártközpontban, ám a politikus akkor közölte, a tavasszal végrehajtott racionalizálást nem követi új.
Ehhez képest arról szólnak a hírek, hogy már az elvesztett országgyűlési választások után kiürült a pártkassza, ami miatt nem tudnak gondoskodni azokról az emberekről, akik fizetett alkalmazottként dolgoznak az MSZP-ért. – Ahhoz, hogy az MSZP vidéki szervezeteiben ne szűnjön meg az élet, legalább három emberre, elnökre, szervezőre, pártmunkásra van szükség mind a 172 választókerületben. Ha a szocialisták – folytatva az évtizedes hagyományokat – továbbra is fizetett alkalmazottakkal kívánják működtetni a pártstruktúrát, a választókerületieknek biztosított fejenként 100-120 ezer forintos fizetés is 1-1,2 milliárd forinttal terhelné a pártkasszát – közölte az internetes lap. Hasonló nagyságrendű összegre lenne szükség a párt óriási irodahálózatának fenntartásához is. További kiadásokat jelentene, hogy az MSZP-nek több mint egymilliárdos hitelállománya van, a törlesztőrészleteket szintén ki kell gazdálkodni az évi 400 milliós párttámogatásból. A párt e költségeken felül tavaly huszonhárom ingatlant vásárolt meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól. A pártszékházak tulajdonjogának megszerzéséért az MSZP újabb hitelt vett a nyakába. Az Index információi szerint egyedül ez a tavalyi döntés a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kedvezményes hitelkonstrukció ellenére 900 millió forintos kötelezettséget rótt az MSZP-re. A párt anyagi állapotairól szerettük volna megkérdezni Mesterházy Attila pártelnököt és Puch Lászlót, ám ők lapzártánkig elfoglaltak voltak.
Az MSZP legfizetőképesebb egysége jelenleg a Táncsics Alapítvány, amely a pártelnökkel szemben álló Gyurcsány Ferenc kezében marad. A volt miniszterelnök néhány napja jelentette be, hogy a 260 milliós éves állami támogatásból gazdálkodó szervezetnek 550 milliós tartaléka van.
Tegnap délután kezdődött és az estébe nyúlt a szocialisták elnökségi ülése. A tanácskozáson – a Népszabadság információi szerint – Gyurcsány bejelenti, hogy a Vitányi Iván vezette szociáldemokrata és a Ficsor Ádám-féle progresszív platform „szellemi örökségén” és bázisán új platformot alapít. Ez a szerveződés lenne az, amelyen keresztül Gyurcsány újra kísérletet tehetne arra, hogy ismét beleszóljon a párt vezetésébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.