Milliók szenvednek rabszolgasorban

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éve írt közös jelentést két katalán kutató, Joan Benach és Carles Muntaner az ENSZ egészségügyi szervezetének (OMS) az egyre inkább elharapódzó modern rabszolgaság témájáról. A szerzők, hogy a nagyon durva jelenség tényét még inkább nyomatékosítsák, tanulmányukból könyvet írtak, hogy így hívják fel a figyelmet az újra létező, sőt virágzó jelenségre, amely főleg a költséghatékonyság elve miatt terjed.
A jelentésben és a könyvben is számtalan megdöbbentő adattal szembesülhet az olvasó. Napjainkban például több a rabszolga, mint ahányat behurcoltak Afrikából Amerikába a XIX. században. Vagyis akkor volt kevesebb rabszolga, amikor a mindinkább felvilágosult, modern civilizált világ harcot indított ellene. Joan Benach, a barcelonai műszaki egyetem (UPC) tanára szerint napjainkban 14-25 millió gyermek és felnőtt foglya a rabszolgaság valamelyik változatának. Kollégájával, a kanadai Toronto közegészségügyi főiskoláján tanító Carles Muntanerrel együtt kiderítette, hogy az európai prostitúciót fenntartók és nagy nyersanyagcégek is rabszolgasorban dolgoztatnak kiskorúakat. Elefántcsontparton például több mint százezer gyerek varrja a focilabdákat a különféle sportszergyártó cégeknek. A brit baloldali The Guardian napilap nemrég számolt be egy környezetvédő alapítvány nyomozásának eredményéről, amely Nyugat-Afrikában, Sierra Leonéban járt utána az illegális halászatnak. A szenegáli „alkalmazottak” a rabszolgákéhoz hasonló élet- és munkakörülmények között dolgoztak – naponta 18 órát –, és a hajójuk papírjai szerint a halszállítmányok az EU-ba tartottak.
Benach becslései szerint világszerte jelenleg 212 millióan munkanélküliek, és 1,4 milliárd fő dolgozik embertelen vagy megalázó körülmények között. Munkájuk megtartása érdekében nem mernek tiltakozni, hogy időről időre pihenhessenek vagy egészségügyi ellátást kérjenek. Ezért közöttük terjednek leginkább az olyan lassan ölő kórok, mint az alkoholizmus, a depresszió, a szorongásos zavarok, és mivel elmarad a megfelelő orvosi kezelés, természetesen jóval előbb halnak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.