Molnár Gyula is gyanúsított lett

Hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatta ki tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség Molnár Gyula szocialista politikust, Újbuda volt polgármesterét. Az MSZP fővárosi képviselője nem tett vallomást.

Swendt Pál
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsítotti kihallgatáson járt tegnap a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) Molnár Gyula MSZP-s politikus, a XI. kerület vasárnap elbukott polgármestere. A nyomozó hatóság szóvivője, Fazekas Géza lapunkat úgy tájékoztatta, hogy Molnár Gyulával hivatali visszaélés gyanúját közölték. A KNYF álláspontja szerint Molnár – a múlt héten ugyanebben az ügyben már meggyanúsított egykori SZDSZ-es Lakos Imre volt XI. kerületi alpolgármesterhez hasonlóan – a posztjából eredő függőségi viszonyt kihasználva visszaélt hivatali helyzetével, hogy egy kft.-nek előnyt szerezzen. Közreműködésük nyomán az Öböl XI. Kft. szerezhette meg a Dombóvári és Budafoki út sarkán levő ingatlant, amelynek a környékén elhelyezkedő területek már a cég tulajdonában voltak.

*

Fazekas Géza közölte: az ügyészség múlt hét csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki azt a jogászt is, aki kitalálta azt a jogi konstrukciót, amely hozzásegítette a feleket, hogy a nyilvános pályáztatásra vonatkozó törvényi előírást megkerüljék. A jogász nem hivatali személy, ezért őt az ügyészség bűnsegédként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsította meg. Az ügyészség szerint a tulajdonjogot az államháztartási törvény előírásait megkerülve, a nyilvános versenytárgyalás mellőzésével juttatták a gazdasági társaságnak.
Mint arról beszámoltunk, a
XI. kerületi képviselő-testület MSZP–SZDSZ-es többsége 2006 nyarán csaknem tízezer forintos négyzetméteráron a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól vásárolta meg a Budafoki út és a Dombóvári út sarkán lévő 38 hektáros területet, amelyet azonnal saját cégébe, a Buda-Hold Kft.-be apportált több mint 410 millió forintos értékben. Az ingatlan végül a Kopaszi-gátat, illetve az öböl körüli területeket birtokló Öböl XI. Kft.-hez került egy, a Buda-Holddal alapított közös cég révén, így Újbuda legértékesebb területe egybefüggővé vált a Dunától a forgalmas Budafoki útig. Molnár Gyula tagadta a bűncselekmény elkövetését, nem tett vallomást, és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. A vasárnapi önkormányzati választáson fővárosi és kerületi listás mandátumhoz jutó szocialista politikus kifogásait a Legfőbb Ügyészség bírálja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.