Nagy feladat hárul az unió teleházaira

Bodacz Péter
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban az élet szinte valamennyi területén nélkülözhetetlen az információs társadalomban való jártasság és a számítástechnikai eszközök alkalmazásának ismerete, ennek ellenére az európaiak közel 30-40 százaléka kirekesztődik az információs társadalomból, főként olyan okokra visszavezethetően, mint a szegénység, az alacsony szintű oktatás, a kulturális és földrajzi elszigetelődés vagy az időskori magány – többek között ezen társadalmi problémákról is szó esett az európai teleházak érdek-képviseleti szervezete, a Telecentre-Europe vezetőinek Budapesten megrendezett tanácskozásán. Mint arról a távirati iroda beszámolt, a szervezet becslése szerint Európában 292 millió ember rekedt a hálózaton kívül, a teleházaknak ezen emberek digitális befogadás erősítéséhez és a digitális írástudás fejlesztéséhez kell hozzájárulniuk. A rendezvényen az Európai Unió 26 tagállamából és hét további európai országból mintegy nyolcvan gyakorlati szakember vett részt, akik összesen 25 ezer európai teleházat képviselnek. Ezen intézmények 12 millió rászoruló embernek nyújtanak segítséget.
A teleházakat jellemzően közösségi civil szervezetek, könyvtárak, közösségi házak működtetik. A teleház a digitális befogadás egyik alapintézménye, széles körű célcsoportjába a hátrányos helyzetű, leszakadó rétegek, időskorúak, fogyatékkal élők, kisebbségek egyaránt beletartoznak. Magyarországon közel négyszáz ilyen működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.