Napi sajtószemle

NAPI SAJTÓSZEMLE

Munkatársunktól
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Associated Press
Elsöprő győzelmet aratott a kormányzó jobbközép Fidesz az önkormányzati választásokon, a kormányfő azt mondta, a széles körű támogatottság könnyebbé teszi a szükséges reformok végrehajtását, írta helyszíni jelentésében az amerikai hírügynökség. A több lap által átvett írás rámutat, a kormánypárt jelöltjei győztek a 23 legfőbb városból 22-ben, s Demszkyt Budapest élén Tarlós István váltja. A választás a kormány eddigi tevékenységének értékelése volt, idézték a kormányfőt. Megjegyzik ugyanakkor, a kormány tagjai nyáron ellentmondásos kijelentéseket tettek a gazdasági helyzettel kapcsolatban, ez az egyre növekvő bizonytalanság a pénzpiacokon pedig a forint leértékelődéséhez vezetett.

Financial Times
A Fidesz tovább erősítette hatalmát az önkormányzati választásokon aratott elsöprő győzelmével, amely valószínűleg egyértelművé teszi a kormány költségvetési terveit, írta bécsi keltezésű cikkében a brit gazdasági lap. A győzelem a szerző szerint megerősítheti Orbán elhatározását, hogy újra növekedő pályára állítsa a gazdaságot és megteremtse „Magyarország gazdasági önrendelkezését”. Megemlítik, Magyarország korábban megszakította tárgyalásait a Nemzetközi Valutaalappal, s nem tervez újabb hitelfelvételt, amikor lejár a jelenlegi szerződés. Azt írják, a kormány 100-200 milliárd forintos megtakarítást tervez a közszférában, és 200 milliárdot vár a pénzügyi szektor „ellentmondásos” megadóztatásából. A cikk szerint a szocialisták nyolcévnyi, gyakran korrupt kormányzást követően a partvonalra szorultak és belső viták zilálják szét soraikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.