Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erbol
A bolíviai fővárosban a bolíviai kormánypárt (MAS) és esküdt politikai ellenfele, a Félelem Nélküli Mozgalom (MSM) vasárnap játszott műfüves pályaavató barátságos mérkőzést. A meccs elején az ellenfél egyik védője letalpalta az elnököt, ám a bíró nem ítélt semmit. Evo Morales egy másik szabálytalanság után kialakult lökdösődés közben törlesztett, és beletérdelt a vétkes ágyékába. A védő és egy másik játékos (nem az elnök) piros lapot kapott. Az eldurvult meccs döntetlennel végződött (4:4).

Új szó
Csak adminisztratív hiányosságokat állapítottak meg a szlovák belügyminisztérium ellenőrei a Malina Hedvig-aktákban – írta a pozsonyi napilap. Ezek nem járnak semmilyen következménnyel, sem személyes felelősségre vonás, sem a támadás ügyében lezárt vizsgálat újraindítása nem várható. Négy éve, 2006. augusztus 25-én verték meg Malina Hedvig szlovákiai magyar diáklányt Nyitrán, az azóta családot alapított nő szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Két támadóját nem találták meg, és a rendőrség hamis tanúzás miatt indított eljárást ellene.

SME
Reményt árusítók címmel közölt tegnap kommentárt a magyarországi önkormányzati választásokról a liberális szlovák napilap. Az újság rámutat: Magyarországon a tavaszi parlamenti választás győztese ősszel általában elveszítette az önkormányzati választásokat, mert az emberek csalódtak a választási ígéretek teljesítésében. 1990 óta két kivétel történt: az egyik a Fidesz mostani kettős győzelme, míg a második eset a 2002-es választások, amikor a szocialisták nyertek kétszer. A szocialisták győzelmének oka, akárcsak most a Fideszének, az volt, hogy teljesítették választási ígéreteiket. „Akkor az katasztrófával végződött, most szintén így végződhet a dolog” – jegyzi meg Peter Morvay, a Sme írásának szerzője.

Süddeutsche Zeitung

A német liberális lap Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki szerint a vasárnapi szavazással az ország újabb lépést hajtott végre a „konzervatív forradalomban”. A cikkben az áll, Orbán csakugyan sok mindent megváltoztatott: frontot nyitott a Nemzetközi Valutaalap szigorú takarékossági előírásaival szemben, és keresztülvitte a külföldi magyarok kettős állampolgárságát. Az Alkotmánybíróság összetétele, tagjainak kinevezése, az államhoz kapcsolódó vállalatok összetétele, a közszolgálati médiumok: minden a Fidesz kizárólagos, szigorú irányítása alatt áll. Az EBESZ, amely őrködik tagállamainak demokratikus folyamatai felett, megrótta Magyarországot egy csaknem teljhatalmú és totálisan a Fidesz által uralt médiatanács létrehozása miatt: ilyesmi csak totalitárius rendszerekből ismert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.