Napi sajtószemle

MN
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

STRATFOR
Ha nem sikerül közös nevezőre hozni a tagok egyre élesebben szemben álló érdekeit, s továbbra sem talál a 28 ország valóban közös kihívást, akkor a vég kezdeteként vonulhat be a NATO történetébe a novemberi csúcs – állapítja meg a szövetségnek a hidegháború vége óta elkészült harmadik stratégiája kapcsán a magát sokszor globális hírszerző ügynökségként is meghatározó texasi agyközpont elemzése. Az ötvenes években kivándorló szülők gyermekeként még Magyarországon született George Fiedman által 1996-ban alapított intézet anyaga szerint egyértelmű ellenségkép híján a NATO egzisztenciális gondokkal küszködik.

Handelsblatt
Mind messzebbre tolódik ki a közép-ázsiai gázra alapozott európai Nabucco vezeték építésének megkezdése. A német lap a konzorcium egyik résztvevőjének, az RWE-nek a bejelentésére hivatkozik, miszerint a beruházás beindításáról csak jövőre születik döntés, így az építkezés 2012 előtt nem kezdődhet el, gáz pedig legkorábban 2015-ben érkezhet Európába. A szerző megjegyzi, a konzorciumnak egyelőre nem sikerült megállapodnia a szállítókkal, Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal és Iránnal sem, miközben a keleti régiókból induló exportot továbbra is dominálni kívánó Oroszország igyekszik megtorpedózni az alternatív vezetéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.