Napi sajtószemle

MN
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LEMONDE
Kell-e félni Orbán Viktortól? – teszi fel a kérdést a francia liberális lap. A cikkíró Magyarországot demokráciaként írja le, ahol nyíltan lehet bármiről beszélni, pártot alapítani, szidni a sajtóban a kormányt, ám Orbánnal szemben egyáltalán nincs szilárd ellenhatalom. A cikkíró idézi Gyurcsány Ferencet, aki szerint a demokrata Orbán mára öreg despotává vált,
s „ellensúlyként” megkérdezi Konrád Györgyöt. Az író úgy véli, az országban visszatérnek a régi reflexek, a „csendes félelem”, az új magyar rezsimet pedig „demokratúraként” írja le. Orbán szerinte Putyin kevésbé erőszakos, s Berlusconi kevésbé kapitalista formában. A szerző arra a következtetésre jut, hogy Magyarországon teljes törvényességgel, de abszolút hatalom épül ki, a cikk címében pedig – Orbán Viktor demokratúrája – magáévá teszi Konrád állítását.

DER SPIEGEL
A balliberális német hetilap Budapest a rémálmok fővárosa című riportjában szintén Konrádot kérdezi, aki arról beszél, tartósan az ország elhagyására kényszerülhet, mivel Orbán „kiengedte a fasiszta szellemet a palackból”. Eszmefuttatását „a kisebbrendűségi komplexus és nagyzási mánia nyers keverékeként” jellemezve megszólaltatja a jobbikos Várkonyi Zsoltot, idézi Kertész Imrét, aki szerint Magyarországon a „szélsőjobboldaliak és antiszemiták váltak hangadóvá”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.