Nem enged a Himalája Türkiz istennője

Grimm Balázs
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon mostohák az időjárási körülmények a Himalájában, ezért a Cso Oju (nevének jelentése tibetiül: Türkiz istennő) megmászására készülő magyar csapat nem kockáztat, hanem visszafordul – közölte lapunkkal Vincze Szabolcs, a vállalkozás sajtófőnöke.
Kollár Lajos, az expedíció vezetője tegnap telefonon elmondta, a csapatból mindenki jól van, Erőss Zsolt már 7000 méter felett járt, de tekintettel a hegyen uralkodó mostoha körülményekre, túl nagy lenne a kockázata egy csúcstámadásnak, így a mászók összepakolják a magashegyi táborokat és levonulnak az alaptáborba.
Már a kedden tartott alaptábori konferencia is megállapította, hogy a – világ hatodik legmagasabb, 8201 méteres hegycsúcsa, a – Cso Oju ebben az őszi szezonban nem mászható. Mostanáig egy kínai és egy serpacsapatot is elvitt egy deszkalavina, szerencsére halálos áldozatok nincsenek. A veszély ellenére néhány expedíció még próbálkozik – tette hozzá Kollár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.