Nem jár kártérítés a volt EKF-vezérnek

Az Európa kulturális fővárosa (EKF) program éléről 2008-ban, az akkori szocialista városvezetés által eltávolított Mészáros András elvesztette munkaügyi perét. Az ítélet jogerős, Mészárosnak nem jár kártérítés, sőt fizetnie kell.

Bóka Máté Ciprián
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányoktól voltak hangosak a kulturális főváros program előkészületei, alig néhány éven belül öt vezető váltotta egymást Pécsett. Az egyik legnagyobb visszhangot Mészáros András főigazgató felmentése váltotta ki, akit a város akkori MSZP-s többségű közgyűlése mentett fel a bizalomvesztésre, a beruházások késlekedésére, a szponzorációs bevételek elmaradására hivatkozva, valamint felrótták neki azt is, hogy a pécsi program nem tudott kilépni a „negatív hírspirálból”.
Felmentése után az exfőigazgató pert indított, s negyvenmillió forintot követelt, azt a pénzt, ami a megbízási szerződése szerint 2010 év végéig járt volna neki. Idén májusban első fokon a Baranya Megyei Bíróság kilencmilliót meg is ítélt Mészárosnak, mondván, szabálytalan volt 2008-as felmentése. (A bíróság ugyanakkor csak 2008 októbere és 2009 májusa közötti munkabérének megfelelő összegről döntött, a volt főigazgató ugyanis tavaly tavasszal a korábbi illetményével megegyező fizetéssel járó állást kapott.) A döntés ellen a város fellebbezett, így került az ügy a Pécsi Ítélőtáblára, amely szerdán hozta meg jogerős döntését.
A Pécs 2010 Menedzsmentközpont Kft. jogi képviselője, Turi Attila elmondta, az ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy nem jár kártérítés a főigazgatónak, sőt az 1,7 millió forintos perköltséget is meg kell térítenie a városi cég számára. Mint mondta, az ítélőtábla szerint a felmondási indokok között szereplő, a főigazgatóval szembeni általános bizalomvesztés elegendőnek bizonyult felmentéséhez, hiszen az Európa kulturális fővárosa program esetében nagy volumenű projektről van szó. A döntéssel szemben rendkívüli jogorvoslattal élhet a másik fél: a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhat Mészáros.
A volt főigazgató lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.