Nem kell bezárni a győri iskolát

2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogellenesen különítették el a halmozottan hátrányos helyzetű és a roma gyerekeket a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában, de a szegregáció nem mesterséges volt, hanem spontán – így határozott elsőfokú ítéletében a megyei bíróság. A spontán szegregáció azt jelenti, hogy a halmozottan hátrányos és a roma gyerekek önként mentek tömegesen ebbe az iskolába, javarészt azért, mert ebben a körzetben laknak. Megállapították: az önkormányzat a felvételi körzethatárok átrajzolásával megpróbálta megakadályozni, hogy az iskola cigánytöbbségűvé váljon, ám ez nem volt elég hatékony. A bíróság felszólította az önkormányzatot: számolja fel a jogsértést. – Az iskolát nem kell bezárni, de meg kell oldani, hogy a roma gyerekek hasonló arányban járjanak a város összes iskolájába – mondta lapunknak Mohácsi Erzsébet, a pert indító Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke. Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere leszögezte: megvizsgálják, mit tehetnének még az ellen, hogy a roma családok ne ebbe az iskolába vigyék a gyerekeiket, bár a szabad iskolaválasztás ellen jogszerű eszközökkel nehéz küzdeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.