Nem lehet áthárítani a válságadót

Nem háríthatják át a családokra a válságadót az érintett vállalatok – közölte tegnap a nemzetgazdasági miniszter.

Munkatársainktól
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György megismételte, a kormány a második akciótervben különadót vet ki az energiaszektorra, a távközlési cégekre és a kiskereskedelemmel foglalkozó nagyvállalkozásokra az idén és a következő két évben. A miniszter ígéretére lapzártáig egyedül a CBA reagált: bár nem örülnek neki, nem emelik áraikat az új adó miatt. A válságadóról szóló törvényjavaslatot képviselői indítványként terjeszti a Fidesz az Országgyűlés elé hétfőn.
Ugyancsak a költségvetés lyukainak befoltozása miatt szükséges a magán-nyugdíjpénztári befizetések ideiglenes átirányítása az államkasszába. A tagok befizetéseit az idén és jövőre az adóhivatal nem utalja majd tovább a kasszáknak, ám a munkavállalóknak ebből nem származik káruk, hiszen a pénzt később jóváírják számukra. Az államkassza ugyanakkor jól jár, hiszen havi harmincmilliárd forinttal csökken a hiánya. A pénztárak kikeltek az intézkedés ellen, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöksége például bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezd, és az Európai Tanácshoz fordul, sőt népszavazás kiírását is fontolgatja. A lépést elítéli a szakszervezetek zöme is, a Liga tömörülés szerint az állam egyszerűen lopást követ el. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a döntés felfogható egy fricskának Brüsszel felé, amiért megtagadta kilenc tagország kérését az elszámolás megváltoztatására.

Továbbiak a 12. és a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.