Nő a fű

Makovecz Imre
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelt Végh Alpár Sándor úr, olvastam a Magyar Nemzet szeptember 11-én megjelent „gombás” naplóját. Szívemhez és eszemhez szól az írás. Elmesélem egy élményemet, ami, úgy érzem, írásához tartozik.
(Kiemelten: „Harangoztak, mire hazaértünk”-től.)
Csete György barátommal elmentünk a 90 éves Kós Károlyhoz Kolozsvárra. Tudni kell, hogy Trianon nemcsak területeket vett el, hanem tárgyakat is. Így Trianon után személykocsik nélkül még „tartoztunk” egy mozdonnyal is Romániának, mely Budapesten rekedt. Kós, a fiatal európai hírű építész ezzel a mozdonnyal hagyott itt európai karriert, szabadságot, és a mozdony megállt vele Kalotaszegen, a Varjúvárnál. Lebukott a sötétbe, a református egyház főgondnokaként, íróként, kiadóként dolgozott, gyümölcsfák ültetésére tanította a kalotaszegieket. Donát úti házában kerestük meg Kolozsváron. Kint ült a kertben, szemben a gyümölcsössel, ott fogadott. Kérdeztük, mit csinál itt.
– Nézem, hogy nő a fű.

Makovecz Imre

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.