OCÖ: túlesnének az elektori választáson

Joó István
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó volna túlesni a kisebbségi elektori választáson, mint egy foghúzáson – mondta lapunknak ifj. Bogdán János, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) elnökhelyettese, a Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője. Bogdántól azt kérdeztük, szilárd-e az OCÖ- és MCF-elnök Kolompár Orbán helyzete a helyi kisebbségi választások után, kecskeméti büntetőpere folytatódásakor. Ismeretes, az október 3-i megméretés a Farkas Flórián vezette Lungo Drom elsöprő arányú győzelmét hozta, a mai OCÖ-t vezető MCF csak harmadannyi helyi cigány képviselőt tudott az önkormányzatokba juttatni. Akik mandátumot szereztek, elektorai lesznek a területi és országos önkormányzati választásnak; még nem közölték, ez januárban mikor lesz. Az MCF-elnökhelyettes nem erősítette meg, hogy a foghúzáshasonlattal Kolompár elnök elmozdítására célzott volna. „Egyelőre a Titanic zenészeihez hasonlítunk, akik a hajó süllyedésekor is hűségesen muzsikáltak tovább” – mondta ifjabb Bogdán János. Kifejezte reményét, hogy nem a bíróság állítja kész helyzet elé az MCF vezetőségét, hogy Kolompárral-e vagy nélküle. Szerinte szervezetük magja annak ellenére, hogy „a helyzet felemelően tragikus”, bizakodó, mert remélik, mindazokkal szövetséget tudnak kötni az elektori választásokig, akik nem a Lungo Drommal együtt dübörögnek. Kolompár Orbán elsőfokú büntetőpere az évtized közepén történt bűncselekményekkel függ össze, de az Állami Számvevőszék új büntetőeljárást kezdeményezett az OCÖ-elnökkel és hivatalvezetőjével szemben a roma önkormányzat tavalyi és idei pénzkezelési visszásságai miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.