Olcsóbb áramot ér a fizetési fegyelem

Dékány Lóránt
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyfeleink kevesebb mint fele fizette be a múlt évben pontosan a villanyszámlákat – jelentette ki tegnap sajtótájékoztatón kérdésünkre Pál Norbert, az E.ON Energiaszolgáltató ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy aki az idén valamennyi alkalommal időben egyenlítette ki a számláját, azok számára egy évig 10 százalékkal csökkenhet a villanyszámlába épített energiadíj. Mint kifejtette, ez a kedvezmény – amelynek eléréséhez az arra jogosultaknak november 30-ig kell regisztrálniuk magukat – a végfelhasználói árban mintegy 5-6 százalékos csökkenést jelent. – Ezáltal egy átlagos háztartás számára a következő 12 hónap alatt 4000-5000 ezer forinttal csökkenhet a villanyszámla végösszege – mutatott rá Pál Norbert.
Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy a kedvezménnyel gyakorlatilag az adott fogyasztóra eső szolgáltatói árrésről mondanak le. (Ez ma az egyetemes szolgáltatás hatóságilag szabályozott keretein belül kilowattóránként 1,98 forintot tesz ki.) Ugyanakkor megjegyezte, a fizetések elmaradásából adódó kintlevőségeik mértéke 2008-ban 29 százalékkal, 2009-ben pedig további 17 százalékkal növekedtek. Pál Norbert szerint a megugró számok egyik oka a gazdasági válság. A másik viszont a jogszabályi háttér, ami miatt a védendő fogyasztók esetében az év leghidegebb hat hónapjában nem lehet kikapcsolni az áramszolgáltatást. – Az ellátócégeknek semmifajta eszközük nincs, ezért az érintett fogyasztók hatalmas adósságokat halmoznak fel ebben az időszakban – húzta alá a szakértő.
Pál Norbert hangsúlyozta, nem új szabadpiaci csomagról van szó, ez csupán egy kedvezmény az egyetemes szolgáltatásban részt vevők számára. Viszont más szolgáltatótól érkező fogyasztók számára egyedi ajánlatot tudnak adni.

Vége a gázszőkítésnek?
Átfogó ellenőrzést indított a PB-gáz-forgalmazást végző vállalatoknál a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal az illegális magán- és közületi tevékenységek felszámolására. Ennek első „áldozata” a gázpalack-forgalmazással foglalkozó, szlovákiai bejegyzésű 1. SPS vállalat, amelynek engedélyét be is vonta a hatóság. Kiderült ugyanis, hogy a cég megtévesztette a hivatalt, nem rendelkezik Szlovákiában engedélyezett töltőüzemmel, és a PB-gáz-fogyasztókat súlyosan veszélyeztetve, lejárt biztonságtechnikai engedélyű palackokat töltött meg magyar cseretelepeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.