Online térkép a szennyezések ellen

Bodacz Péter
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valós idejű térképeken bárki nyomon követheti a lég-, talaj- és vízszennyezettség alakulását, köszönhetően az INTAMAP elnevezésű, európai uniós forrásokból megvalósult kutatási projektnek. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a kutatók nyílt forráskódú szoftvert fejlesztettek ki, amellyel olyan körvonaltérképek készíthetők, amelyek a szennyezett területek pontos helyén kívül már a szennyezés keletkezési helyét és haladási irányát is feltüntetik. Az adatok alapján a hatóságok gyorsabban és hatékonyabban tudnak dönteni a környezetszennyezési problémára adandó megfelelő válaszlépésekről, a lakosság pedig el tudja kerülni a szennyezett területet – áll a bizottság közleményében.
A távirati iroda beszámolója szerint Jonathan Todd, az uniós végrehajtó testület egyik szóvivője az új szoftver előnyeinek ismertetéséhez a magyarországi vörösiszap-szennyezés ábrázolását hozta fel példaként. Mint mondta, az érintett szennyezett területet légi felvételekkel is azonosítani lehet, de a most bemutatott rendszer a vörösiszap-szennyezettség mélységét és a jelen lévő nehézfémek koncentrációját is képes követni és naprakész információkkal szolgálni.
Neelie Kroes, az informatikai témákért felelős biztos szerint a most ismertetett fejlesztés jó példa arra, hogyan javíthatja a kutatás Európában az életminőséget a mindennapokban. – A valós idejű szennyeződéstérképekből a hatóságok nélkülözhetetlen információkra tehetnek szert a veszélyes anyagok forrásának pontos beazonosításához és a szennyezés legmegfelelőbb felszámolásához. A lakosságnak is hasznos lehet, megmutatja például, mely szmogos területeket érdemes elkerülni. Ha például olajszennyeződés úszott Európa vizein, eddig is be lehetett határolni annak pontos helyét, ám mértékét vagy keletkezési forrását nem mindig. Ezen információk hiányában pedig a hatóságok nehezen tudtak időben és hatékonyan reagálni – hangoztatta a holland biztos.
A most bemutatott szoftver az egyes mérési pontok adataiból körvonaltérképet készít, és így
valós időben jeleníti meg a tényleges szennyezőanyag-koncentrációt. Nyomon követhetők az egyes mérési pontok közötti folyamatok is, ezért a felhasználók pontosabban értékelhetik a helyzetet. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a szoftver kilenc belga, brit, görög, holland, német és osztrák kutatóintézet hároméves munkájának eredményeképpen jött létre, ezek összesen 1,8 millió eurós uniós forrásból gazdálkodhattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.