Orbán: Értékelő szavazás lesz

Kiélezett választási küzdelmet vár a miskolci polgármesterségért Orbán Viktor, aki szerint az ott lakóknak nem az az érdekük, hogy „ellenzéki tűzfészket csináljanak”. A miniszterelnök Nyíregyházán arról beszélt, hogy a szabolcsi megyeszékhely húsz év szocialista–liberális városvezetés után jobboldali, keresztény irányba indulhat. Szerinte erre Kazincbarcikán is megvan az esély.

Török László
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véleményező, értékelő szavazás lesz a hét végi, amely a kormány eddigi munkáját minősíti – jelentette ki Orbán Viktor Nyíregyházán. A miniszterelnök a kabinet eddigi intézkedései közül a bankadó bevezetését, az IMF-fel való tárgyalás hangnemének megváltoztatását, a közszféra fizetéseinek befagyasztását, az elképesztően magas végkielégítések rendszerének felszámolását emelte ki. Orbán Viktor Kovács Ferenc polgármesterjelölttel folytatott megbeszélését követően úgy fogalmazott, húsz év után minden emberi számítás szerint leváltják a szociálliberális érát.
A politikus Nyíregyháza után Miskolcra látogatott. Itt kifejtette, hogy kiélezett választási küzdelmet vár a Fidesz–KDNP és az MSZP helyi polgármesterjelöltje között. – Ez nagyon nehéz lesz – mondta Orbán Viktor, aki szerint a város sikere az együttműködésben van. Közölte, a miskolciaknak nem az a céljuk, hogy „ellenzéki tűzfészket csináljanak”, nem az a feladat, hogy a kormány ellenében szervezzék meg a város életét. A miniszterelnök úgy vélte, hogy bár Miskolc nehéz helyzetben lévő város, sokkal jobb adottságokkal bír annál, mint amit eddig mutatott, hiszen a települést a munkanélküliség, a cigánysággal való együttélés keserves problémája, az adósság sújtja. Kitért a közbiztonság kérdésére is, kijelentette: a munkanélküliség sem adhat okot a bűnözésre, ezért a kormány az új munkahelyek létrejöttéig is garantálja a védelem jogát az embereknek. A politikus megbeszélést folytatott Kriza Ákos polgármesterjelölttel, akit arról tájékoztatott, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jelenleg harminc olyan beruházásról tárgyal, amelyeknek célpontja az Észak-magyarországi régió.
A miniszterelnök Kazincbarcikára is ellátogatott, ahol újságírói kérdésre elmondta, hogy ha gazdaságilag megalapozott tervek születnek a bányák újranyitására, akkor a kormány kész lesz megtárgyalni azokat. Ózdon pedig Fürjes Pált ajánlotta az önkormányzat élére, aki a munkanélküliség problémájára is megoldást tud találni.
A Vas Népének adott interjújában Orbán arról is beszélt, hogy egyszerű és arányos adórendszert szeretne. A jövő évi költségvetéssel összefüggésben elmondta, nem megszorításokra, hanem az együttműködés politikájára van szükség, vagyis továbbra is onnan fognak elvenni, ahol van, nem pedig az emberektől, akikről az előző kormány ki tudja hányszor húzta le a bőrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.