Orbán: Szükség van az idősekre

Szükség van az idősek tapasztalatára, tudására – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pécsett az Expo Centerben, az idősek világnapján rendezett eseményen. A kormányfő úgy vélekedett, „párbajra kell hívni azt a közvélekedést” is, miszerint az idősödő társadalom egyfajta hosszú távú pénzügyi probléma lenne.

Bóka Máté Ciprián
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel kétezer nyugdíjas előtt Orbán Viktor úgy fogalmazott: az idősek világnapjának megalapításakor, több mint tíz éve, még úgy becsülték, hogy hatszázmillió hatvan év feletti ember él a Földön, s 2025-re akár meg is kétszereződhet ez a szám. Ezzel kapcsolatban hozzátette: azt szokták mondani, hogy a világ lakossága elöregszik, ő azonban inkább úgy fogalmazna: egyre többen vannak olyanok, akik nagyobb élettapasztalattal bírnak – s ez nem öregedés.
A miniszterelnök úgy vélekedett, „párbajra kell hívni azt a közvélekedést” is, miszerint az idősödő társadalom egyfajta hosszú távú pénzügyi probléma lenne, s valamiféle gazdasági katasztrófát idéznénk elő azzal, hogy tovább élhetünk. Szerinte inkább értékek és fontos erőforrások fedezhetők fel az idős emberekben, kiállták a nehéz időket, s tudásukra hazánknak most is szüksége van.
– E korosztály tagjai részt vettek a valóságos romok eltakarításában a második világháború után, építették újjá Magyarországot, s amiért hálásak vagyunk – emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve: – ma is romokat kell eltakarítani, hiszen az országot hazugságtömeg, apátia és bizalomhiány jellemzi.
Szükségünk lesz az idősek tudására, bölcsességére, tanácsára, hiszen elfelejtettünk néhány igazságot, elfelejtettük becsülni a munkát s azon szavakat, mint a termelés vagy az értékteremtés, ám éppen az értékteremtő munkával lehet kivezetni az országot a jelenlegi helyzetéből, s ehhez az idősek is hozzájárulnak – mondta. Szerinte, az idősektől lehet megtanulni a legkisebb értékek, így egy falat kenyér tiszteletét, a béke és a rend kincsének fontosságát, s ők azok, akik átadták a mértéktartás és takarékosság ismeretét is.
A pécsi városvezetés első ízben tavaly szervezte meg az eseményt, idén pedig hagyományteremtő szándékkal, immár második alkalommal tisztelegnek ily módon az idősek előtt.

Infláció szerinti emelés. Lesz visszamenőleges nyugdíjemelés az eddigi rendnek megfelelően – erősítette meg lapunk információját Nyitrai Imre szociális, család- és ifjúságügyért felelő helyettes államtitkár. A napokban ennek ellenkezőjéről cikkezett a sajtó, így a nyugdíjasok bizonytalannak érezték a törvényben biztosított juttatást. A jogszabály szerint a nyugdíjasoknak az inflációs adatok alapján novemberben januárig visszamenőleg többletpénzt kell kapniuk. – Ezen nem kívánunk változtatni, a jövő hónapban mindegyikük megkapja az infláció szerinti emelést – szögezte le. Mint mondta, a juttatás mértékét nem a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) alapján számítja ki a kabinet, hiszen a szervezet előrejelzést nem végez, így a Gazdasági Minisztérium számításaira kell támaszkodni. – A KSH által meghatározott infláció általában nagyobb a valósnál, hiszen csak az év első hónapjait veszik figyelembe, de az hanyatlik az év második felére – fejtette ki. Kitért arra is, hogy az Idősügyi Tanácsot ez ügyben azért nem hívta össze a kormány, mert annak átalakításáról döntött. – Az új testület felállításával nyílik meg a lehetőség, hogy a kérdést a testület megtárgyalja – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.