Orosz diákok amerikai őrizetben

Hírösszefoglaló
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok különböző államaiban őrizetbe vettek a hét végén húsz fiatalt és körözést adtak ki 17 ellen számítógépes bűnözés, csalás és pénzmosás gyanújával. Közülük 25 rövid távú munkavállalásra Amerikába érkezett orosz egyetemi hallgató – adta hírül a távirati iroda.
A nyomozás adatai szerint a fiatalok csak végrehajtók voltak, számlákról emeltek le pénzt, majd Kelet-Európában lévő megbízóiknak juttatták el, maguk csupán 8-10 százaléknyi jutalékot zsebeltek be. A bűnszövetkezet tagjai magánszemélyek és kisebb cégek bankszámláit fosztogatták a 2007 óta ismert Zeus rosszindulatú számítógépes program segítségével, és mintegy hárommillió rubelt (19,5 millió forint) szedtek így össze. A fiatalok az orosz lapokban egyetemistáknak meghirdetett munkaajánlatokra érkeztek Amerikába. Az FBI közlése szerint az amerikai őrizetbe vételek csupán részét képezik egy nagyarányú nemzetközi műveletnek, amelyben részt vettek Nagy-Britannia, Hollandia és Ukrajna hatóságai is. Múlt kedden például Londonban 11 észt, lett, fehérorosz, ukrán és grúz állampolgárt vettek őrizetbe: ők összesen 9,5 millió dollárt (1,9 milliárd forint) csapoltak le idegen számlákról.
Az ukrán hatóságok szeptember végén elfogtak további öt embert, akikben a nemzetközi hacker-bűnszövetkezet szervezőit sejtik. Az Amerikában őrizetbe vettekre az ottani törvények értelmében 30 évig terjedő börtönt szabhat ki a bíróság, de a tapasztalatok szerint jóval enyhébb büntetésre számíthatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.