Összecsapás az Akropoliszon

Görög rohamrendőrök könnygázzal oszlatták fel tegnap a kulturális tárca mintegy 150 munkatársának tüntetését, egyúttal megszüntették az athéni Akropolisz több mint egynapos blokádját – közölte Telemakhosz Hütirisz helyettes kulturális tárcavezető.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Román sztrájk. Második napja sztrájkol több száz közalkalmazott a romániai adóhivatalokban és a pénzügyminisztériumban, ahol szerdán spontán tiltakozást robbantottak ki a minisztériumi dolgozók jövedelemcsökkenésük miatt. Bukaresten kívül az ország több megyéjére kiterjedt a tiltakozás, így a helyi adóhivatalokban tegnap is beszüntette a munkát több száz közalkalmazott. Időközben a spontán sztrájkhoz csatlakoztak a munkaügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó munkaügyi hivatalok, valamint a nyugdíjhivatalok dolgozói is. (MTI)


Kétévi ki nem fizetett bérét követelte a kulturális minisztérium mintegy 150 munkatársa, akik még két napja hermetikusan elbarikádozták magukat az athéni Akropoliszon. A központi kaput lezárták, a turisták pedig nem tudták megközelíteni a dombot. Az ókori görög világ egyik legjelentősebb régészeti együtteseként számon tartott komplexumában – egy oldalsó feljárót használva – végrehajtott tegnapi könnygázroham során a rendőrök feloszlatták a demonstrációt. Így ezt követően ismét látogathatóvá vált az emlékhely. Noha a hatóságok közleménye szerint az oszlatás során a tüntetők ellenálltak, személyi sérülés nem történt, öt demonstrálót azonban őrizetbe vettek.
A tüntetésnek köze van ahhoz, hogy a görög kormány az Európai Unióval és a valutaalappal kötött májusi megállapodása alapján megválik a határozott időre szerződtetett munkatársaktól, hogy ezzel is enyhítsen költségvetési hiányán – írta az MTI. Az alku nyomán tucatnyi minisztériumban még a hónap végén megszüntetik ezeket az ideiglenes státusokat. A tegnap feloszlatott kultuszminisztériumi alkalmazottak érdekeit képviselő szervezet vezetője, Nikosz Hászomerisz szerint a karcsúsítások mintegy négyezer munkahelyet jelentenek. Emiatt azonban újabb sztrájkhullám várható. A gazdasági ügyekre szakosodott szerb Emportal internetes napilap információi szerint ugyanis most vasárnap a görög légi irányítók is komoly demonstrációt tartanak. Az egynaposra tervezett sztrájk során egyetlen repülőgép sem tud leszállni, illetve elhagyni az országot. A légi irányítók – közleményük szerint – nemcsak a közlekedési minisztériumnál, hanem az összes tárcánál bejelentett leépítések és várható elbocsátások miatt tüntetnek.
A legfrissebb felmérés szerint mindezek ellenére a jelenlegi baloldali kormány jelentős mértékben vezet jobbközép riválisa előtt. A görög Katherimni napilap 1045 felnőtt véleménye alapján készült közvélemény-kutatása szerint a Jeórjiosz Papandreu kormányfő vezette Pánhellén Szocialista Mozgalom 42,3, míg a konzervatív ellenzéki Antonisz Szamarasz Új Demokráciája 28 százalékon áll. A válaszadók 89 százaléka egyébként kiábrándult a jelenlegi pártokból. Papandreu népszerűsége viszont annak ellenére 40 százalékos, hogy – tegnap közzétett adatok szerint – júliusban ismét nőtt, így már 12 százalékon áll a munkanélküliség Görögországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.