Összekerülhet a magyar pólóstrió

Ballai Attila
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat ország 34 együttese nevezett a férfi vízilabda Euroliga 2010/2011-es sorozatára, a főtáblára, a legjobb 16 közé viszont már csak nyolc náció együttesei iratkoztak fel. A délszláv térnyerés folytatódott, hiszen Horvátország és Montenegró is három alakulattal képviselteti magát, csakúgy, mint a magyar póló, miután a kiemelt Vasas mellé az Eger és a Szeged is csatlakozott a selejtezőből. Az egykori jugoszláv utódállamok a kvótáknak éppen a felét birtokolják, mert a szerbeket is két alakulat reprezentálja.
Német, francia, holland vagy román hírmondó viszont egy sincs, és gyanítható, hogy az orosz és a görög jelenlét is csak a kiemelésnek köszönhető. A Savona és a Brescia kiesésével az olasz kontingens is a Pro Reccóra zsugorodott. A ligúriai szuperklub egyelőre állja a versenyt a feltörekvőkkel, de értesüléseink szerint már csak 2013-ig. Ekkor ünnepli ugyanis az egylet megalakulásának századik évfordulóját, és az elnök jövőképe csupán a centenárium méltó megtartásáig terjed. Ennek előjeleként bizonyára nem véletlen, hogy a földkerekség legpiacképesebb játékosa, Vanja Udovicsics Reccóból szerb létére a Mladost Zagrebhez szerződött, Berlinben mindjárt be is vágott négy gólt az Eger hálójába. Az olasz mellett egycsapatos bajnokságnak tekinthető a szerb is, a Partizan Beogradhoz képest a Vojvodina már-már amatőr társulat; továbbjutását a híg mezőny mellett annak köszönheti, hogy a második kvalifikációs körben házigazda lehetett, de árulkodó, hogy a Szeged saját medencéjében intézte el 11-6-ra.
A főtábla sorsolását október 31-én rendezik Fiuméban (hibás magyarsággal Rijekában), Marco Birri, a kontinentális szövetség, a LEN vízilabda-menedzsere tegnapi érdeklődésünkre már a kiemelés valószínű, bár hivatalosan még meg nem erősített rendjéről is beszámolt: „A szokásoknak megfelelően négy négyes csoportot alakítunk ki, a csapatokat is négy kalapba helyezzük a sorsolás előtt. Az elsőbe a tavalyi Final Four résztvevőit, a másodikba a kvalifikáció alól mentesült további négy klubot, a harmadikba a selejtező győzteseit, a negyedikbe a második helyezetteket. Hogy megelőzzem a várható logikus kérdést, mivel semmiféle korlátozás nincs, elképzelhető, hogy a három magyar ugyanabba a csoportba kerül.” Valóban, hiszen Birrit követve – valamint a tavasszal négyes döntőbe jutott Kotor helyére a montenegrói vezető szerepet átvett Jadran Herceg Novit írva – a kiemelés így alakulhat, 1. kalap: Pro Recco, Herceg Novi, Partizan Beograd, Jug Dubrovnik; 2. kalap: Vasas, Barceloneta, Szpartak Volgograd, Olimpiakosz Pireusz; 3. kalap: Szeged, Mladost Zagreb, Primorje Rijeka, Budva; 4. kalap: Eger, Vojvodina, Kotor, CN Barcelona.

Jó sorsolás. A LEN-kupában még 32 csapat van versenyben, ezeket tegnap nyolc kvartettre osztották, és mindenhonnan ketten jutnak be a legjobb 16 közé. A két magyar érintett nem panaszkodhat, ellenfeleik október 22. és 24. között a következők: G csoport (Nizza): FTC-Fisher Klíma, Duisburg, Vouliagmeni, Nice. I csoport (Marseille): Groupama-Honvéd, Terrassa, CN Marseille, Esslingen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.