Óvatos közeledés

A folyamatos párbeszéddel oldhatók a vitás kérdések – állította egybehangzóan Frantisek Sebej, a szlovák és Balla Mihály, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke tegnapi együttes pozsonyi ülését követően.

Neszméri Sándor
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodott tegnap a magyar és szlovák külügyi bizottság elnöke, hogy rendszeresen, évente kétszer találkoznak majd az elkövetkező években, legközelebb Budapesten, fél éven belül folytatják a megbeszéléseket. A tanácskozások zárt ajtók mögött zajlottak, a megbeszélés hangulatát a bizottsági elnökök nyíltnak és őszintének minősítették, a legvitatottabb kérdésekben azonban nem közeledtek az álláspontok. A szlovák fél továbbra is fenntartásokkal viszonyul a kettős állampolgárság kérdéséhez, elutasítja azt, holott Balla Mihály arról biztosította vendéglátóit, hogy a magyar politikusoknak nem lenne kifogása az ellen, ha a magyarországi szlovákok felvennék a szlovák állampolgárságot is. A magyar küldöttség viszont nem kapott egyértelmű ígéretet arra a felvetésére, hogy kerüljön ki a szlovák államnyelvtörvényből a büntetés lehetősége a kisebbségek anyanyelvhasználatáért. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma ezúttal nem volt napirenden, holott korábban a szlovák parlament határozatban szólította fel a Magyar Országgyűlést annak megszüntetésére.
Balla Mihály tárgyalt a ma-gyar–magyar kapcsolatokról a Magyar Koalíció Pártjával (MKP). Berényi József pártelnök közölte, az MKP kész részt venni minden olyan fórumon, amely a magyar nemzet határon átívelő szoros együttműködését és fejlődését célozza. A magyar–magyar együttműködésről tárgyalt az MKP vezetőivel Lezsák Sándor is. A visegrádi tagországok házelnökeinek találkozójára Pozsonyba érkezett magyar parlamenti alelnök közölte, a Fidesz „egyetlen” szlovákiai partnere az MKP. Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke azt hangsúlyozta, fontos lenne, ha az októberi magyarországi és a novemberi szlovákiai helyhatósági választások után a határ menti települések újonnan megválasztott polgármesterei és képviselői mielőbb felvennék egymással a kapcsolatot, s európai támogatású közös projektekkel segítenék a határ két oldalán élő magyarság fejlődését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.