Panikovsky jöhet, pánik nem

Ha valaki a férfi kézilabda Bajnokok Ligája rajtja előtt megjósolja, hogy a negyedik fordulóban a B csoport két százszázalékos együttese vív majd szuperrangadót, bizonyára azt találgatjuk: a Hamburg, Montpellier, Veszprém trióból vajon melyik duó? A helyes megfejtés ezzel szemben MKB Veszprém–Kolding, ma 16.15-től. Mivel a másik magyar résztvevő, a Pick-Szeged mai veresége a Valladolid otthonában éppen úgy nem lenne meglepetés, mint a női BL-ben a Győri Audi ETO holnapi győzelme a Podravka Koprivnica ellen, a DVSC pedig már szerdán elvesztette a maga csatáját Lipcsében, a hétvége fő attrakciója számunkra Veszprémben várható.

Ballai Attila
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen úgy kalkulálhattunk, hogy a Veszprémnek tíz csoportmeccséből legalább hetet hoznia kell, ha az egyenes kieséses szakaszban kedvező pozícióra vágyik: az öt hazait, valamint a szlovákiait és a svédországit. Mivel Iváncsikék az előző három fordulóban nyertek Eperjesen (35-27), majd otthon a Hamburg (33-30) és a Montpellier (27-26) ellen, ha sikerül a Koldingot is legyűrni, az alapcél gyakorlatilag teljesül, mert a Tatran Magyarországon és a Sävehof oda-vissza nem jelenthet komoly akadályt.
A mai rivális viszont igen. Hisz a dán férfi kézilabda lassan a női szakág eredményességét közelíti, a Kolding pedig olyan klasszisokat vonultat fel, mint a Flensburgból hazatért, még 38 évesen is remek balszélső, Lars Christiansen vagy Jeppesen és Spellerberg, a légiósok között megtalálható a Veszprémet is megjárt szerb beállós, Ratko Nikolics, poszttársa, a 110 kilós bosnyák hústorony, Toromanovics, no meg a Barcelona, a Pamplona és a Leon egykori terminátora, a 196 centis jobbátlövő, Garralda. Aki túl a negyvenen, az idén már inkább afféle „idegenforgalmi látványosság”. A skandinávok Sävehof (38-30) és Tatran Presov (31-29) feletti, idegenbeli sikere még belefér a papírformába, a múlt szombati 32-30 a Hamburg ellen – Christiansen és Nikolics hat-hat góljával – azonban már intő jel. Miként az is, hogy a tavalyi csoportkörben a Barcelonának és a Kielnek is be kellett érnie döntetlennel Koldingban – ezt idézzük, ha feszültséget akarunk szítani, ha ellenben nyugalmat árasztanánk, hozzátehetjük, hogy a visszavágókon tíz- és tizenöt gólos hazai diadal született. Úgyhogy összességében abban bízunk, hogy a Kolding mai helyzetét egyik tizennyolc esztendős játékosának a neve írja le majd a leghívebben: Panikovskyé.
Veszprémben végképp nincs ok pánikra, mert ha az itthon meg nem erősített, Németországban viszont tényként tálalt hírek szerint Marko Vujin 2012 nyarán elszerződik is Kielbe, addig még elméletben éppen kétszer lehetne BL-t nyerni. A majdani kontraktusról kiszivárgó információra persze klisészerűen szokták mondani, hogy zavart okozhat, de adódik a kérdés: kinek? Ha tudta Vujin mellett a Veszprém és a Kiel vezérkara is, akkor mondjuk nekem? Ígérem, nem fog. Mint ahogyan túl nagy baj már az MKB-t sem érheti, ha ma nyer, és a további három kötelezőt is begyűjti. Onnantól ugyanis valószínűleg legalább csoportharmadik, és ha a koldingi, a montpellier-i és a hamburgi fellépés során egy sikert még elér, már második, kettővel pedig első.
A C csoportban a Szegedet
fogadó Valladolid már nyert Minszkben és Schaffhausenben, és bár Spanyolországban ment döntetlenre a Csehovszki Medvegyivel, azért ne gondoljuk, hogy inkább hazai pályán sebezhető. Igaz, a Szegednek sem ma kell győzni; de persze lehet.
A női BL-ben 31-28-as oroszországi vereséggel nyitó Győri Audi ETO-nak viszont kötelező, hiszen egyértelműen erősebb az anyagi csődje miatt értékein túladott horvát Podravka Koprivnicánál, amely a rajton Kaproncán kapott ki 35-30-ra a Krim Ljubljanától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.