Parázs vita a NATO terveiről

2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Udvarias, de erős nézetkülönbségek csaptak össze tegnap Brüsszelben, amikor Dmitrij Rogozin brüsszeli orosz NATO-nagykövet, Hans Friedrich von Ploetz, a NATO új – még szupertitkos – stratégiai koncepcióját kidolgozó bölcsek tanácsának tagja vitatta meg nézeteit egymással.
Mint tegnapi számunkban a NATO-tagországok miniszteri csúcsáról jelentettük, az új koncepciót minden bizonnyal elfogadják a november 19–20-án Lisszabonban tartandó NATO-csúcson. Az Oroszország és a NATO közötti kapcsolatokról szóló vitában a német szakértő hangsúlyozta, az észak-atlanti szervezet Oroszországban nem fenyegetést lát, hanem „kívánatos partnert és potenciális szövetségest”, de szavaiból kiderült: a NATO ma sem hívja meg az oroszokat az őket érintő politika kidolgozási szakaszában. Rogozin elmondta, a NATO-nak meg kell értenie, hogy a lisszaboni csúcsra meghívott Dmitrij Medvegyev nem statiszta, hanem Oroszország elnöke. Elmondta, Moszkvának továbbra is kételyei vannak a NATO rakétavédelmi rendszere valódi célját illetően, és hogy a rakéták gombjait amerikai ujjak fogják megnyomni. Az ezzel vitába szálló Von Ploetz lapunk azon kérdésére, hogy a NATO miért tesz úgy, mintha a nem létező iráni atomrakéták Európát fenyegetnék, kifejtette, a tagországok kormányai az iráni fenyegetésről meg vannak győződve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.