Pénzek a Gráf-cégeknek

Nyilvánosság előtt tett fő vállalásait tekintve – az ágazati szakemberek egy része szerint – kudarcnak minősíthető Gráf József volt szocialista agrárminiszter 2005 és 2010 között végzett tevékenysége. Ugyanakkor úgy tűnik, a tárcavezető érdekeltségébe tartozó cégek semmiben sem szenvedtek hiányt.

Dénes Zoltán
2010. 10. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába ígérte a több szocialista kormányt is végigszolgáló agrárminiszter azt, hogy megfordítja hazánkban a növénytermesztés és az állattartás arányát, nem vált valóra ez a célkitűzés, sőt folyamatosan csökkent az állatállomány. Több más kudarc is érte a hazai mezőgazdaság szereplőit ebben az időszakban. Ám miközben a gazdatársadalom a fennmaradásért küzdött, a háttérben a jelek szerint a Gráf József nevéhez is köthető agrárcégek helyzete jól alakult, nem utolsósorban az uniós- és állami dotációknak köszönhetően. Egy neve elhallgatását kérő szabadszentkirályi lakos érdeklődésére – a közérdekű adatokra vonatkozó jogszabály előírásait teljesítve – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) táblázatot állított össze a korábbi agrárminiszterhez köthető cégeknek nyújtott uniós és nemzeti támogatásokról. E táblázat szerint az unió által 2000-ben, a közép- és kelet-európai tagjelölt országok számára felállított uniós előcsatlakozási alapból, illetve a csatlakozás utáni támogatási lehetőségeket kihasználva a Gráf Józsefhez köthető cégek 2007-ig valamivel több mint 400 millió forinthoz jutottak hozzá. Ebből a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Zrt. 133 millió forintot, a Szigetvári Hús Kft. 125 millió forintot, a Szigetvári Zrínyi Zrt. pedig több mint 145 millió forinttal részesült.
Az utóbbi három évben az említett cégek további, közel hárommilliárd forintos dotációt kaptak a nemzeti támogatásokból, az európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alapból és az európai mezőgazdasági garancia alapból. A Szigetvári Zrínyi Zrt. 2005-ben beolvadt a Szigetvári Hús Kft.-be. Ez magyarázza azt, hogy a 2007–2010 közötti, Gráf József érdekeltségeit taglaló, az MVH által összeállított kimutatás már csak két társaság támogatásait tartalmazza. Eszerint a már említett, közel hárommilliárd forintos összegből a jelzett időszakban 2,3 milliárd forint jutott a Szigetvári Hús Kft.-hez, és 640 millió forint a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Zrt.-hez. A fentiekből az következik, hogy a volt agrárminiszterhez köthető cégek az uniós előcsatlakozási pénzekkel és hazai támogatásokkal együtt mintegy 3,3 milliárd forinthoz jutottak hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.