Pintér: A kormány tartja a szavát

Tolcsvai L. László
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védekezésre, kárenyhítésre és újjáépítésre összesen több mint 200 milliárd forintot fordított a kormány – ezt Pintér Sándor mondta el kérdésünkre, amikor tegnap látogatást tett a nyár eleji árvíz által sújtott Felsőzsolcán. A belügyminiszter úgy fogalmazott: a kabinet óriási összeget fizetett ki a vis maior keretből a védekezésre, csakúgy, mint a mezőgazdasági károk enyhítésére, az utak helyreállítására és az újjáépítésre is; mindezek költsége meghaladja a 200 milliárd forintot. – Csak a házak újjáépítésére több mint 3,5 milliárd forintot költünk – tette hozzá a tárcavezető. (Az országban az árvíz miatt 323 ingatlan vált lakhatatlanná, közülük 204 épület felsőzsolcai.)
Pintér Sándor egy újjáépült családi ház előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány az árvizet követően megígérte, hogy nemcsak a kárelhárításban, hanem az újjáépítésben is segít, s a kormány az ígéretét megtartotta. Mint fogalmazott, itt gomba módra nőnek ki az új házak, sokan mások pedig új házat vásároltak romba dőlt régi otthonuk helyett az ország különböző pontjain, október 31-ig pedig minden árvízkárosult feje fölött fedél lesz. – Senkit sem hagyunk a sorsára – hangsúlyozta a belügyminiszter.
Kitért a borsodi védművek megerősítésének kérdésére is, kiemelve, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén készülnek a gátrendszerek.
A belügyminiszter Felsőzsolcán, a Szent László út 9. szám alatt megnézte Lipták Jánosék épülő házát, Bordás Lászlóék már felépített otthonát, egy másik helyi lakosnak, Nagy Mihálynénak pedig megígérte, hogy statikusokkal újra felméretteti, milyen kár érte otthonukat. A településen mostanáig 74 kiviteli engedélyt adtak ki, az épülő házak készültségi foka átlagosan 50 százalékos.
A tárcavezető tegnap a felsőzsolcai városházán kilenc családnak emléklapot adott át. Ők nem építkeztek, hanem kormányzati segítséggel másik házat vásároltak maguknak. Az eseményen Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt, az emberi összefogás szép és nemes példája volt, ahogy az árvíz után megmozdult az ország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.