Roma zenei szakkollégium nyílt

Klementisz Réka
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délután bokrétaünnepet tartottak Felsőörsön, az egykori malomvölgyi úttörőtábor helyén épülő Európai Roma Zenei Szakkollégium épülő falai között – az Európában is egyedülálló, több mint kétezer négyzetméteres képzési központ a tervek szerint 2011 nyarán kezdi meg a működését a Balaton-felvidéken. Az ünnepen a beruházást támogató Norvég Civil Alap nevében rövid beszédet mondott többek között Siri Ellen Sletner norvég nagykövet asszony és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is.
A tehetséges roma, illetve hátrányos helyzetű fiatalokat felkaroló intézmény alapítója és művészeti vezetője Snétberger Ferenc, ügyvezető igazgatója Mészáros Zoltán, a veszprémi ünnepi játékok főszervezője lesz. A zenei tehetséggondozásra létrehozott új központ tizenkét hetes kurzusain – a rendes iskolai tanulmányokkal párhuzamosan – évről évre hatvan, 12–20 éves korosztályba eső fiatal tanulhat Snétberger Ferenc mellett olyan mesterektől, mint Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Barcza Horváth József, Tony Lakatos, Roby Lakatos és Paolo Vinaccia. A képzés költségét az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. A programban részt vevő tehetségek felkutatása már elkezdődött – a hétfőn a Régi Zeneakadémia épületében tartott fővárosi első kör után a Snétberger Ferenc, László Attila és Oláh Kálmán alkotta zsűri vidéki nagyvárosokban folytatja a meghallgatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.