Röviden

MTI
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel bírálat a nyugdíjvita miatt
A lengyel pénzügyminiszter bírálta az Európai Bizottságnak (EB) azt a javaslatát, hogy a nyugdíjrendszerüket átalakító országok csak átmeneti ideig írhatják le ebből eredő költségeiket az államháztartási hiányból. Az EB azt javasolta, hogy a nyugdíjpénztári rendszerből adódó kiadási többlet meghatározott részét öt éven át lehet leírni, ha az adott ország államháztartási hiánya meghaladja a GDP három százalékát és/vagy az államadósság nagyobb a GDP hatvan százalékánál. (MTI)

Nem kelt el a sármelléki reptér
Érvénytelennek nyilvánította a felszámoló a sármelléki repülőtér korábbi üzemeltetőjének vagyonára kiírt pályázatot, miután a határidőig nem érkezett értékelhető ajánlat – közölte a Vectigalis Zrt. elnök-igazgatója. Varga Jenő elmondta: csupán egyetlen elvi érdeklődés volt, de vételi ajánlat nem érkezett a szeptember 30-ig szóló határidőig. (MTI)

Brüsszel hiányolja a cselekvési tervet
Figyelmeztető levelet intézett az Európai Bizottság több uniós tagállamhoz, köztük Magyarországhoz, mert a meghoszszabbított határidőre sem küldték meg Brüsszelbe a megújuló energiával kapcsolatos cselekvési tervüket. Az eredeti határidő június 30. volt, de ezt meghosszabbították szeptember 30-ig. A programnak azt kell tartalmaznia, hogy Magyarország miként akarja elérni a számára 2020-ra előírt 13 százalékos megújulóenergiaforrás-arányt. (MTI)

Két magyar ügy az EB előtt
A közpénzből finanszírozott szerződésekhez való egyenlő hozzáférés biztosítása érdekében az Európai Bizottság úgy döntött, hogy két, Magyarországgal kapcsolatos ügyben is az EU bíróságához fordul. Az egyik ügyben a magyar kormányzat központi beszerző szervezete megsérthette az uniós közbeszerzési szabályokat egy irodaszerekkel kapcsolatos keretszerződés odaítélése során. A másik esetben a bizottság szerint Magyarország nem megfelelően érvényesítette az uniós közbeszerzési szabályokat, és ezáltal korlátozta a vállalkozások hozzáférését a közpénzből finanszírozott szerződésekhez. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.