Röviden

MTI
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatért a bizalom
A nyár eleje óta nem látott szintre javult a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztés kockázati megítélése, amely most már sokkal jobb több euróövezeti tagországénál. A CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató tegnapi kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi késői londoni kereskedésben 295 bázispont körüli szinteken járt. Legutóbb június 2-án zártak 300 bázispont alatt a magyar CDS-kontraktusok. (MTI)

Hiteltámogatás görög bankoknak
Több mint 600 millió eurós hiteltámogatást nyújt délkelet-európai érdekeltségű görög bankoknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a helyi magánszektorbeli cégek finanszírozási forrásainak bővítésére. A bank londoni székhelyén kedden ismertetett, több különálló hitelegyezményből álló, összesen 630 millió euró értékű hitelkeretből Albánia, Bulgária, Románia, valamint Szerbia részesülhet. (MTI)

Az NFM elküldi a cselekvési tervet

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megvizsgálja az Európai Bizottság megújuló energia ügyben Magyarországnak küldött levelében foglaltakat, majd határidőre megválaszolja azt, és hamarosan elküldi Brüsszelbe a bizottság által hiányolt megújuló energiai cselekvési tervet – közölte az NFM. (MTI)

Magyar–szlovák információs rendszer
Határon átnyúló munkaügyi információs rendszert épített ki egy uniós pályázat segítségével az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ és a Kassai Munkaügyi Szociális és Családügyi Hivatal. A projekt révén egyre több magyarországi dolgozó jelenhet meg szlovákiai munkahelyeken, és viszont – erre irányul a magyar–szlovák nemzetközi foglalkoztatási paktum, amelyet tegnap írtak alá Sátoraljaújhelyen. A most kiépített információs rendszer egy 12 hónapig tartó program eredményeként jött létre. (MTI)

Visszaeső forgalom az euróövezetben
A várt növekedés helyett visszaesett a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben augusztusban az előző hónaphoz képest. Az Eurostat uniós statisztikai hivatal keddi jelentése szerint a 16 országból álló euróövezetben 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi szinten, a júliusi 0,1 százalékos növekedést követően. Éves összevetésben 0,6 százalékkal nőtt a forgalom. Az augusztusi
a legnagyobb mértékű havi visszaesés április óta, és messze meghaladja a DowJones elemzői konszenzusa alapján várt 0,2 százalékos csökkenést. A Reuters elemzői körkérdése növekedést, havi szinten 0,4 százalékos, éves összevetésben 1,4 százalékos bővülést jelzett előre. Az augusztusi a legnagyobb mértékű havi visszaesés április óta. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.